Tanácsok a kezdéshez

 

 

TANÁCSOK A BABA JELBESZÉD TANULÁSÁHOZ – Hogyan kezdd el?

1. Ismerd meg!
Tölts egy kis időt azzal, hogy a tanítani kívánt jeleket megismerd, megtanuld! Minden jelet akkor mutass, amikor nyugodtak vagytok és a babád figyel rád. Fontos az is, hogy jól lássa, amit mutatsz neki. Mutasd a babának a jeleket minél gyakrabban, amikor beszélsz hozzá, vagy egy-egy tevékenység közben rendszeresen.

tej -2. Kezdd néhány jellel!
Kezdetben – különösen ha korán kezdjük el a jelek tanítását – érdemesebb csak néhány jellel elkezdenünk. Például evésnél mutasd a babának a „tej”, „enni”, „még” jeleket, játék vagy olvasás közben pedig néhány játék, vagy állat jelét. Ha már elkezd visszajelelni, folyamatosan bővítheted a „szókincseteket”, s nyugodtan mutathatod neki beszéd közben mindennek a jelét, amit ismertek.

3. Keltsd fel a figyelmét!
Azokat a jeleket, melyek érdeklik a babát – például egy játékhoz kapcsolódóan -, vagy egy fontos dolgot jelölnek számára, sokkal szívesebben fogja utánozni. Ilyen például az anya, apa, tej, enni, maci, stb jele. Hogy igazán eredményesek legyetek, vond magadra a baba figyelmét, használj könyveket, játékokat a jelek mutatásához.

4. Nincs rossz időpont a kezdéshez
Nincs olyan időpont, amire azt mondhatnánk, hogy tökéletes vagy hogy rossz. Ha valaki szeretné, el lehet kezdeni a babajelbeszédet akár már a születéskor, de idősebb korban is – mindenképpen a gyermek hasznára fog válni. Ne halogasd a kezdést a megfelelő időpontra várva!

5.Taníts fontos dolgokat!
Tanítsd meg a babának a legfontosabb tevékenységeket – evés, ivás, alvás, játék -, hogy minél előbb kifejezhesse, mit szeretne! Ha már eszik többféle ételt, tanítsd meg neki ezeket is, hiszen fontos, hogy el tudja mondani, mit szeretne enni. Vagy játékokat, hogy tudtodra adhassa, mit szeretne játszani, s meg tudja mutatni azt is, hogy most már álmos, menjünk aludni.

Mindig legyen szórakozás!

6. Legyen szórakozás a tanulás!
A gyerekek szívesebben – szinte észrevétlenül – tanulnak, ha játék közben tanítjuk meg nekik a dolgokat. Jobban felkelti a figyelmüket egy-egy jel, ha a kedvenc játékukhoz kapcsolhatják, de séta közben is mutathatjuk neki például a madár, a fa, az autó, a nap, vagy éppen a kutya jelét, ami felkelti a figyelmét.

7. Élvezd a tanulást te is!
Ha te magad nem vagy meggyőződve arról, hogy a jelek tanulása-tanítása érdekes és szórakoztató, gyermeked sem fogja elhinni mindezt. Csak akkor taníts jeleket a babának, ha te is jól érzed magad közben.

8. Légy türelmes!
Csakúgy, mint bármilyen újdonságnál, el kell telnie egy kis időnek, míg megtanuljátok a jeleket – az új, közös nyelveteket a babával -, és azokat zökkenőmentesen alkalmazni tudjátok. Ne erőltesd a tanulást, hiszen minden baba más és más ütemben fejlődik. 6-7 hónapos korban még ne várd, hogy gyermeked egyből utánozzon. Adj elég időt a tanuláshoz, magadnak és gyermekednek is! Vedd fel a baba saját, egyéni ritmusát, ha kell, várj egy kicsit a válaszra, s mindig dicsérd meg a gyermekedet. Kitartásod eredményre fog vezetni, és hamarosan átélheted azt a boldogságot, amit az első visszamutatott jel jelent!

9. Minden nap tölts egy kis időt gyakorlással!
Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy elkezdd a jeleket megtanítani gyermekednek. A módszer szépsége éppen az, hogy a szülő és a baba hatékonyan, egy időben tudja elsajátítani a jeleket. Mindig tanuljatok egy új jelet, és gyakoroljatok minden nap! Használd a megtanult jeleket mindig, amikor alkalmatok van rá!

10. Vond be az apukát is!
Fontos, hogy az anyukán kívül más családtagok is használják a jeleket, így a baba is sokkal gyorsabban fogja megtanulni azokat. Az apukák imádnak a gyerekekkel jelbeszédet játszani, s ettől nő a baba és az apuka közti kötődés is.

11. Tarts ki az elhatározás mellett!
Ha úgy döntesz, hogy jelbeszédet tanítasz a babádnak, határozd el magad, és légy kitartó! Ne add fel néhány hét után, ha nem kapsz rögtön választ a gyermektől.

12. Próbálj ki egy baba jelbeszéd-tanfolyamot!
Ez kellemes módja a tanulásnak, miközben sok hasznos információval gazdagodhatsz. Nem utolsó sorban találkozhatsz másokkal, meghallgathatod a tapasztalataikat, és a babád is jól érzi magát más gyermekek társaságában. Ha sokat unatkoztok a kisbabáddal, akkor pedig főleg ajánlom! Kikapcsolódás, szocializáció, tanulás, játék!

További 7 egyszerű tipp a Mesélő Jelek Blogon!  (elolvasom)>>

HA TOVÁBBI TIPPEKET ÉS INFORMÁCIÓKAT SZERETNÉL OLVASGATNI A TÉMÁRÓL, KATTINTS A BABA JELBESZÉD BLOG OLDALRA!

Még több tipp és információ a hírlevélben!  Iratkozz fel az oldal alján!

Top