Fontos, hogy a babám végigüljön egy foglalkozást?

Az elmúlt időben sok új anyukával, babával találkoztam. Szeretek beszélgetni a szülőkkel foglalkozás után. Érdekel, hogy mi van velük, mik a gondolataik – akár a baba jelbeszédről, akár a kisbabájukról. Jó hallani mások véleményét, tapasztalatait. Most megosztok veletek én is egyet.

A legtöbb baba máshogy viselkedik, amikor egy új helyre kerül; ha nem az otthoni megszokott környezetben van.  Van olyan, aki nyugodtan ül végig egy foglalkozást édesanyja ölében. van, aki szeret közben a játékokkal babrálni, pakolni, és van, aki pedig nagyon aktív, megy körbe-körbe, pakol, rendezkedik, és látszólag(!!!) nem is figyel.

Volt egy anyuka, aki lelkesen jött a bemutató foglalkozásra, mert neki nagyon megtetszett a módszer, de a kisfia a foglalkozás alatt mindenféle mással volt elfoglalva, mint hogy rám figyeljen. A foglalkozás végén az anyuka elkeseredetten megköszönte a lehetőséget, és azt mondta, hogy azért nem jön többet, mert a kisfia nem képes leülni és figyelni.

Szerinted ez a helyes reakció? Szabad, hogy elmenjen az ember kedve ettől?

A gyerekek érdeklődők, korukból adódóan figyelmüket mindig más köti le. Néha a mozgás, időnként a játékok, vagy a könyvek, és van, amikor képesek rád, rám is figyelni. Nem várhatod tőle, hogy egy új helyen, egyből végigüljön 30-40 percet.  Új emberek, új játékok terelik el a figyelmét. Én úgy gondolom, hogy ki kell várni azt az időt, míg megszokik egy helyet, egy környezetet,  vagy egy személyt.

babajelek_zenebolcsiben4
Első és legfontosabb: ADJ IDŐT A BABÁDNAK!

Másodszor – ha maradunk konkrétan a baba jelbeszéd foglalkozásoknál – nem az az elsődleges cél, hogy a babád tanuljon, hanem az, hogy TE tanulj meg minél több jelet, amiket otthon – amikor figyel rád – megtaníthass neki! Addig a babád pedig jól érezze magát.  Igen,természetesen az órákat úgy állítom össze, hogy a babáknak is érdekes legyen. És még ha nem is veszed észre, a baba is tanul a foglalkozáson – ez sokszor csak később jön elő, mikor szüksége lesz egy-egy jelre, és mutatja neked, vagy épp halljátok azt az éneket, ő pedig örül neki, felismeri, esetleg mutat belőle valamit.

A második legfontosabb: NE VÁRD EL, HOGY EGY FOGLALKOZÁST VÉGIGÜLJÖN!

Összegzésképpen: úgy gondolom, hogy egy zenés, mondókázós, játékos foglalkozáson az a lényeg, hogy a mama és a baba is jól érezze magát. A baba játsszon, ismerkedjen, szocializálódjon; közben ő úgyis figyel azokra a dolgokra, amik számára érdekesek, fontosak -még ha nem is mindig veszed észre.

Little girl show a finger to upwardsA babajelek tanulásához, tanításához kitartás kell, de ha egy élvezetes közös játéknak fogod fel, ami értékes együtt töltött idő a babáddal, akkor a belefektetett energia meghozza gyümölcsét.

AJÁNLOK EGY VIDEÓT: Család babajelei a YouTube-on

 

 

 

 

 

, , , , , , ,

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?

Top