Gyakori Kérdések

GYAKORI KÉRDÉSEK

„Miért jó ez a babámnak?”

A jelbeszéddel történő kommunikáció során a babák képesek kifejezni akaratukat, érzéseiket, ezáltal csökken bennük a meg nem értettségből adódó frusztráció. Kevesebb lesz a hiszti, a sírás, mivel hamarabb megértjük, mit szeretne közölni velünk gyermekünk. Mivel ki tudja fejezni önmagát, nő az önbizalma, nyitottabb, kommunikatívabb lesz, ami később – még az iskolás években is – érezteti hatását. Nagyobb szókinccsel fog rendelkezni, jobb lesz az asszociációs készsége, szövegértése, jobban fogja kedvelni az olvasást. Minderről részletesebben olvashatsz A baba jelbeszéd tudományos háttere menüpontban.

„Mikor érdemes elkezdeni?”

Nincs meghatározott időszak a kezdéshez. Bármikor érdemes belevágni, főleg, ha kisbabánk még nem beszél; van, aki már a születéstől kiegészíti beszédét néhány fontos jellel. Az optimális időszak a 6-10 hónapos kor, ekkor a baba memóriája és kézügyessége már elég fejlett, hogy megjegyezze, majd alkalmazza is a jeleket. De ne legyünk türelmetlenek: minden kisgyermek más ütemben fejlődik.

„Nehéz lesz megtanulnom/megtanítanom a baba jelbeszédet?”

Nem lesz nehéz dolgod, mivel babád is fokozatosan tanulja meg a jeleket, s neked is lesz időd az újabbakat megtanulni és begyakorolni.

„Miért van szükség jelekre, ha én magamtól is megértem, mit szeretne a gyermekem?”

Természetesen ott is automatikusan kialakul a baba és a szülő közti, jelzésekből, jelekből álló kommunikáció, ahol nem ismerik a baba jelbeszédet. Mindezt nem helyettesíteni szeretné a módszer, sokkal inkább kiegészíteni, segíteni azzal, hogy a gyermek összes tevékenységéhez megtanítjuk a lényeges jeleket. Ez segítségünkre lehet akkor, ha gyermekünk még nem tudja szavakkal kifejezni a mondanivalóját.

„A babajelek valóban segítik a beszédfejlődést?”

Kutatások és a tapasztalatok is bizonyítják, hogy a jeleket használó gyermekek jobban haladnak a nyelvi készségek elsajátításában, mint azok, akik nem használnak babajeleket. Gondoljunk csak a mászásra, a mozgásfejlődés egyik állomására! Mielőtt járni kezd a gyermek, mászni tanul meg, s bár később már nem fog visszatérni a mászáshoz, az hozzásegíti ahhoz, hogy megtanuljon járni. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy a mászás mennyire fontos lépés a gyermek fejlődésében. Ugyanez a jelek használatára is igaz: hasznosak a baba önkifejezésében, mielőtt beszélni tudna, s bár később, amikor már szavakkal is ki tudja fejezni magát, nem fog jelekkel kommunikálni, a jelek segítik és gyorsítják az áttérést a beszélt nyelvre. A jeleket egyébként soha nem használjuk önmagukban, mindig kiegészítjük őket a beszédünkkel.

„Előfordulhat, hogy a babám soha sem fog mutatni egyetlen jelet sem?”

A baba jelbeszéd módszere nélkül is képes minden kisgyerek elsajátítani néhány egyszerű jelet, mint az integetés vagy a tapsolás. Nincs tehát olyan gyermek, aki ne tudna jeleket megtanulni. Ez a módszer csak segítséget ad a továbblépéshez azzal, hogy a baba életében fontos dolgokhoz jeleket kapcsolunk.

„Én, mint egy átlagos szülő, biztosan meg tudom tanítani a babámnak a jeleket?”

Természetesen igen. A tanulás mindig játék is egyben, a gyerekek pedig imádnak játszani. És jó hír, hogy nem kell minden jelet elsőre tudni a szülőnek sem: mivel a gyermek is fokozatosan tanulja meg a jeleket, a szülőnek is van ideje egy-egy új jel megismerésére.

„Mikor fog visszajelelni a gyermekem?”

Ez függ a baba korától, fejlettségétől, és attól, milyen gyakran mutatjuk neki a jeleket. Néhányan már napok múlva visszajelelnek, másoknál hónapokat is várni kell. A siker kulcsa a rendszeresség és a következetesség. Mutassunk babánknak néhány jelet rendszeresen, legyünk türelmesek, és mosolyogjunk sokat – a hatás nem marad el!

„Taníthatok saját jeleket is a babának?”
Bár a baba jelbeszéd módszere az amerikai jelnyelv jeleit használja, szükség lehet néhány saját jelre – például egy háziállat vagy kedvenc játék – jelölésére is. Ez nem jelent problémát, ha következetesen használjuk őket, s minden felnőtt ugyanúgy használja, aki kapcsolatban áll a kicsivel.

„Nem halló gyermekeknél is alkalmazható ez a módszer?”

Nem, hiszen a módszer lényege éppen a kimondott szó és a jel összekapcsolása. A siket gyerekeknél más módszert kell alkalmazni.

 

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel a módszerrel kapcsolatban, írj e-mailt az info@meselojelek.hu címre, vagy látogass meg egy Ingyenes baba mama programot a kisbabáddal!

Rádióriport a Győr Plusz Rádióban 1. rész

Rádióriport a Győr Plusz Rádióban 2. rész

 

Top