Hogyan vezessem be a babajeleket az életünkbe?

Az elmúlt hónapokban viszonylag sokan fordultak hozzám azzal, tanácsoljak valamit, hogyan kezdjenek el jelelni a babával. Mindenkinek szívesen írok egyénileg, ha bármilyen kérdéssel, kéréssel megkerestek! Sőt, arra gondoltam, most összeszedem ezeket a tanácsokat, röviden; miként érdemes bevezetni a babajeleket a hétköznapokba.

Az alábbiakban 3 olyan tippet olvashattok, melyeket könnyedén elsajátíthattok ti is a babátokkal, akár már néhány hónapos kortól is.

baba mama

A baba már pici korában is képes figyelni

 

  1. Tanulj meg néhány jelet – könyvből, vagy videókból.

    Ez legyen az első lépés. Nem szükséges sok jellel kezdeni, elég 4-5 jelet megnézned, és elsajátítanod. A Babajelbeszéd c. könyv szótár részében 70 jelet találsz, a DVD-ben is több, mint 50-et. A YouTube csatornán is nézegethetsz videókat, ezen a linken: Mesélő Jelek videók

  2. Kezdésnek ezeket a jeleket ajánlom

    A néhány hónapos babák még épp hogy elkezdik felfedezni a világot, nem érdekli őket olyan sok minden. Ha 4-5 hónapos korban vagy annál korábban kezdesz el jelet mutatni, akkor mindenképp a TEJ legyen az első, ezen kívül még esetleg lehet a LÁMPÁT, a MÉG jelet, vagy a VÉGE jelet bevezetni. Ha már 6-8 hónapos kor után vagy, több a lehetőség. Az előbbieken kívül választhatsz egy kedvenc állatot, KUTYA, CICA, MADÁR, stb; lehet az ANYA, APA, FÜRÖDNI, vagy bármi olyan jel, ami nálatok sláger.

  3. Mikor mutassam?

    Mivel az étkezés központi dolog a babáknál, és egy nap többször is előfordul, mindenképp érdemes elsők közt az étkezéseknél jeleket használni. A TEJ jelét, mielőtt megeteted, vagy az ENNI jelét, ha már szilárd ételt eszik a baba. Ezen kívül a MÉG és VÉGE jeleket is lehet. Játéktevékenységeknél vagy fürdésnél is be lehet ezeket vezetni.

Nagyobbaknál a könyvnézegetés is kiváló alkalom a jeleléshez

Nagyobbaknál a könyvnézegetés is kiváló alkalom a jeleléshez

Ezek az alapok, amik néhány nap, vagy hét után szinte szokássá válnak, és azt veszed észre, hogy mindig jelelsz a babának 🙂 Ezután már rád van bízva, mely jeleket mikor kezdesz mutatni, igazából nincs rá szabály. Ahogy kedved és időd engedi. Egy fontos dolog:

Ha megtetszett a módszer, és elhatároztad, hogy tanítasz jeleket a babádnak, ne hagyd abba, hagyj egy kis időt magadnak, hogy szokásoddá váljon, és beépüljön a hétköznapokba. Nem nehéz, meglátod. Hajrá! 🙂

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Vélemény, hozzászólás?

Top