5 ok, amiért a babajelbeszéd működik

5 ok, amiért a babajelbeszéd működik

 

Ebben a cikkben szeretnék rávilágítani arra, hogy miért működik olyan hihetetlen hatékonyan, és ad páratlan segítséget a szülőknek,  ha beszédünk mellé a jelnyelv kézjeleit alkalmazzuk még nem beszélő babáknál.

 

1. A baba természetes képességeire épül

Minden baba gesztikulál, és használja testét a kommunikációra. Amint a csecsemő irányítani tudja kezeit, hamarosan elkezd tapsolni, integetni, majd rámutatni tárgyakra. A babajeleket ugyanilyen egyszerűen, az utánzással, ismétléssel fogja elsajátítani, így remekül tovább tudjuk építeni a meglévő gesztusokat, további kézjeleket taníthatunk a babának.

 

2. A jelelés kiemeli a kulcsfontosságú szavakat a baba számára

A baba a nap során szavak százait hallja, és az agyát leterheli, elfoglalja, hogy differenciálja, megkülönböztesse a hangokat, és megpróbálja kitalálni, mi mit jelent.  Ha jeleket mutatunk a beszédünk mellé, az kiemeli számára a kulcsfontosságú szavakat, és vizuális ingerrel is segíti a megértést. Tehát ne csak kifejezni segít, hanem már megérteni is.

 

 

3. Az agy több területét mozgósítja, fejleszti

A babajelbeszéd sok lenyűgöző előnyei közül érdemes kiemelni, hogy fejleszti az intelligenciát. (Korábbi, hosszú távú megfigyelések igazolják, hogy a jelelő gyermekek később magasabb IQ szinttel rendelkeznek, mint a nem jelelő csoport.) A kutatás kiterjedt a baba agyának vizsgálatára is, és bebizonyosodott, hogy a hallási (beszéd), és látási, vizuális inger együttesének köszönhetően az agy több területe érintett, így több idegi kapcsolat épül a babajelelőknél. Ez a nyelvi készségeket és az IQ-t is fejleszti.

 

4. A jelelés minden tanulási típusnál működik

Tudtad, hogy minden embernek (köztük már a csecsemőknek is) különböző a tanulási stílusa? Mindannyiunknak megvan, hogy inkább olvasással vagy hallással tanul könnyebben. Valószínűleg a kisbabánál ezt még pár évig nem fogod kitalálni, és felfedezni, de a jó hír, hogy a babajelek minden típusnál egyformán működnek! Ugyanolyan könnyen tanulnak, hiszen a tanulási folyamatba beletartozik hallásos, látási és kinesztetikus, vagyis mozgásos inger is.

 

5. A babajelek tanulása aktív és passzív tanulás is

A csecsemők az érzékszerveiken keresztül tapasztalják, tanulják a világot. –  a szellő fújását a bőrükön, vagy ahogy a játékot rágcsálják a szájukban, hogy felfedezzék annak textúráját, ízét  Amikor kommunikációról van szó, a beszéd előtti időben a babák még passzív résztvevői ennek. A babajelelés azonban lehetővé teszi számukra, hogy aktívan részt vegyenek a kommunikációban, már hónapokkal azelőtt, hogy beszélni tudnának. Lehetnek passzív megfigyelők, befogadók, és egészen aktív résztvevői is az őket körülvevő beszélgetésnek, történéseknek. Ez pedig mindig öröm és sikerélmény számukra!

 

Te már tapasztalod, vagy még előtte állsz?

 

Tanulj velük online elérhető komplex oktatási csomagunk segítségével, vagy személyesen tanfolyamainkon (Győr, Budapest, Debrecen, Dunaszerdahely)

 

Nyéki Márta
pedagógus, babajelbeszéd oktató, Mesélő Jelek™ Program 

 

téma ötlet: tiny sign

Szólj hozzá!