Fogzás – hogyan változik babád viselkedése, milyen módon segíts neki

A fogak kibújása sokszor megváltoztatja a baba viselkedését, hiszen minden babánál valamilyen szintű fájdalommal járnak a fogzás időszakai.

Lévén, hogy a babák beszéd előtti jelzései nálam fókuszban vannak,  utánajártam, ésösszegyűjtöttem azokat a tüneteket, és viselkedési formákat, melyek kísérői lehetnek a fogzásnak, hogy minél könnyebben felismerd a babádnál ezeket.

Nálunk például szinte alig volt jele a fogak növekedésének. Soha egy nagy sírás, vagy kiemelkedő nyűgösség. Mások napokig, hetekig küzdenek, mire kibújnak a várva várt fogacskák.

Milyen sorrendben bújnak ki a fogak?

Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbi intervallumok csak az átlagot jelölik, és nem probléma, ha a te babádnak valamelyik fogacskája előbb, vagy később bújik ki.

Alsó középső metszőfogak (nagymetsző): 6 és 10 hónapos kor között

Alsó oldalsó metszőfogak (kismetsző): 10 és 16 hónapos kor között

Alsó szemfogak: 17 és 23 hónapos kor között

Alsó első őrlőfogak: 14 és 18 hónapos kor között

Alsó hátsó őrlőfogak: 23 és 31 hónapos kor között

 

Felső, középső metszófogak (nagymetsző):  8 és 12 hónap között

Felső, oldalsó metszőfogak (kismetsző): 9 és 13 hónapos kor között

Felső szemfogak: 16 és 22 hónapos kör között

Felső első őrlőfogak: 13 és 19 hónapos kor között

Felső hátsó őrlőfogak: 25 és 33 hónapos kor között


 

A fogzás kísérő tünetei

Minden babánál másképp jelentkeznek a tünetek, de azt fontos tudni, hogy mindenkinél  valamennyi fájdalommal jár a fogak kibújása.

Az alábbi tünetek már a fog kibújása előtt hetekkel is jelentkezhetnek, de lehetséges, hogy csak akkor veszed észre, amikor a fog már majdnem áttörte az ínyt, ilyenkor fehér kis dudort láthatsz a babád ínyén.

Ezen felül az alábbi gyakori tünetekkel találkozhatsz:

 • Nyűgösség, sírás – látszólag ok nélkül. Ha jól megismered babád jelzéseit, nagy eséllyel észreveszed, ha a fogak miatt nyűgös.
 • “Anyás”, bújós baba.
 • Az íny duzzadtsága, pirossága – melynek oka a helyi ínygyulladás.
 • Sok-sok nyál, kézrágcsálás.
 • Mindent megrág – ezt biztosan észreveszed, hogy vagy a kezeit vagy a kezébe kerülő tárgyakat erősen rágcsálja – biztosíts minél több olyan játékot, amit szájába vehet.
 • Kipirosodott arc, érzékeny fogíny. – ezzel összefügghet, ha kevesebbet is eszik ezekben az időszakokban a gyermeked.
 • Lazább széklet – a tapasztalatok szerint a fogzás körüli napokban jelentkezhet lazább széklet a babánál.
 • Rosszabb alvás – lehetséges, hogy ez fel sem tűnik, de ha a gyermeked hirtelen elkezd nehezen aludni, sokat ébredni, ne gondolj mindjárt rosszra, valószínű, hogy csak a fogak.
 • Hőemelkedés  vagy magasabb láz – ami teljesen természetes tünet lehet. Az orvosok szerint a fogzást többnyire csak hőemelkedés kíséri, de előfordulhat magasabb láz is. (Lázat csillapítani a néhány éve bevezetett orvosi protokoll szerint már nem szükséges, legalábbis nem azonnal, erről találsz egy cikket itt a blogon: A lázcsillapítás új protokollja )

Megtaníthatod babádnak a fájdalom jelét, mely nagy segítségedre lesz!

Próbáld megtanítani, ha fájdalmat érez valahol a testében, mutassa a jelét, vagy később mondja ki.

Ezt úgy érheted el könnyen, hogy minden alkalommal, amikor tudod, hogy biztosan fáj neki valami (pl. megütötte a lábát, elesett, megütötte valami), tudatosítsd benne, hogy ez a fájdalom. Jól érthetően mondd ki, amit érezhet, (pl. “Igen, tudom, hogy most fáj a lábad, mert elestél, és megütötted. Hamarosan jobban érzed magad.”), emellé pedig mutasd meg neki a fájdalom babajelét is.

Ez a módszer nem csak a fájdalom könnyebb megélésében segítség, hanem általánosságban az érzelmek megértésében, kifejezésében is támogatja gyermekedet. Ezzel többek közt lelki problémákból, zárkózottságból adódó betegségeket előzhetsz meg nála! Ezt már nyugodtan elkezdheted 4-5 hónapos korban.

Így mutasd a ‘FÁJ’ babajelet: Két mutatóujjadat tedd egymással szembe, és picit csavargasd őket ellenkező irányba.

Én mindenben a természetesebb dolgok híve vagyok, így összegyűjtöttem azokat a lehetőségeket, melyekkel természetes módon, gyógyszer adás nélkül enyhítheted a babád tüneteit.

 

Amit a szakemberek javasolnak a fogzás enyhítésére – természetesen
 • Hidegebb folyadékok.
 • Ha már eszik a baba szilárd ételt, hideg ételek, gyümölcsök, joghurt.
 • Hűtött rágóka – szilikon, vagy gumi – , vagy tárgyak – ezek rágcsálása segíthet a fogak áttörésében is.
 • Fogíny óvatos dörzsölése az ujjbeggyel, vagy gyógyteába (pl. kamilla) mártott textillel.
 • Textilpelenka, törölköző hideg vízbe mártva – ezt is odaadhatod a babának rágcsálni.
 • Nyugalom – ha a babád azt érzi rajtad, hogy agyon aggódod magad, akkor ő is nyugtalanabb lesz. Viszont ha te nyugalmat árasztasz felé, mellette vagy a nehezebb időszakokban, sokkal könnyebben fogja átvészelni a kellemetlen érzéseket.
 • Ha szopik a baba, sok szoptatás – a szoptatás nem csak táplálék a babának, de bizonyítottan fájdalomcsillapító hatású is.
 • Borostyánlánc – tudom, hogy megoszlanak róla a vélemények, és nagy vihart kavar időről- időre. Az én lányomnak végig a nyakában volt a lánc, nem okozott soha semmilyen problémát, és fogzási gondjaink sem voltak.
 • Sok testközelség az anyával – ez általánosan hatékony mindenféle fájdalom, nyűgösség, rossz közérzet, betegség esetén.
 • Figyelemelterelés, sok játék, éneklés, tánc, együtt alvás is nagyon sokat segíthet nektek átvészelni a nehezebb időszakokat.

 

Szoptatás és fogzás

Vannak babák, akik fogzáskor nehezebben tudnak szopni, vagy esetleg harapnak, ezekre a viselkedésekre érdemes figyelni.

Tudj róla, hogy ha ilyenkor a baba kevesebbet szopik, az nem azért van, mert nem szeretne, vagy mert kevés a tej számára, hanem mert esetleg fájdalommal jár neki. Ebbe az esetben érdemes őt több alkalommal, gyakrabban megkínálni az anyatejből.

 

Könnyítő szerek

Kapható néhány gyógynövényes gél a patikában, melyek helyileg csillapítják a rossz érzést, illetve homeopátiás szakembertől is kérhetsz tanácsot, milyen szereket érdemes alkalmazni fogzás esetén.

Gyógyszert csak a legvégső esetben érdemes adni, hiszen a fogzás egy természetes folyamat.

Nyéki Márta

 

képek: pixabay, gyermekfogak.hu, meselojelek.hu

Ha hasznos volt számodra a cikk, kedveld, vagy oszd meg, köszönöm!

Comments (1)

10hónapos kislányom napok óta sír étvágytalan aluszékony 4foga van kint eddig. Tápszeres baba. Eszik de keveset. Hőemelkedése volt. Sokszor játszik el.van aztán egyik pillanatról a másikra orditani keze. Az eső 4fogakat szinte észre semmit vettem. Lehet aluszékony a fogzás miatt vagy vigyem orvoshoz? Folyadékot fogyaszt amennyit kell

Szólj hozzá!