Fontos, új információk a lázcsillapításról

Megváltozott a magyarországi protokoll is a lázcsillapítással kapcsolatban – végre. E cikket segítségképpen szerkesztem be ide, hogy minél több szülőhöz eljusson.

Megváltozott a magyar protokoll is: többé nem kötelező lázat csillapítani

Hazánkban sokakban alaptalan tévhitek és félelmek élnek a lázzal kapcsolatban. Valójában még a magas láz sem okoz semmilyen kárt, ráadásul segíti a gyógyulást, ezért fejlett országokban, Kanadától kezdve Anglián át Hollandiáig már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a lázat. 2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz – de sajnos ez sokakhoz még nem jutott el.

A hivatalos, holland Háziorvosi Társaság jelenleg is érvényes tájékoztatójában ezt olvashatjuk: „A láz nem veszélyes (a magas láz sem), pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell, a testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog. Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt.”

Lázat csillapítani tehát nem kell, hanem lehet nagyon rossz közérzet esetén – ez óriási különbség. Ugyanezt mondja ki az Egyesült Királyság NICE-guideline-ja is: rutinszerű, kötelező jellegű lázcsillapítás nem javasolt – akkor lehet lázcsillapítót adni, ha a gyermek közérzete rossz, mindegy, hány fokot mutat 38 fok felett a hőmérő, nincs olyan testhőmérséklet, aminél kötelező jelleggel lázcsillapítót kell adni.

A láz nem veszélyes, segíti a gyógyulást

A világ vezető orvostudományi szaklapja (UpToDate) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is leírja: sok szülő, orvos fél attól, hogy egy 40 fok feletti láz kárt okoz, ezek a feltételezések azonban teljesen alaptalanok. Valójában még 40 fok feletti láz sem károsítja az agyat vagy szívet, nem csapódnak ki a fehérjék, nem okoz halált, a láz nem emelkedik a végtelenségig. A vizsgálatok alapján úgy látszik, a láz segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, és gátolja a kórokozók szaporodását: azaz a láz jótékony folyamat.

Lázcsillapítóval nem előzhető meg és nem kezelhető a „láz”görcs

Az egyik leggyakoribb tévhit Magyarországon: ha engedjük a lázat felmenni, begörcsöl a gyermek. Természetesen minden görcsös rosszullét esetén orvosi vizsgálat szükséges, hiszen a lázgörcs egy utólagos, orvosi diagnózis. Sajnos a lázgörcs elnevezése is megtévesztő, jobb volna fertőzés által provokált görcsnek nevezni, hiszen a háttérben működő bonyolult biokémiai és élettani folyamatok okozzák a görcsöt, nem a gyorsan felszökő láz vagy magas testhőmérséklet – a „láz”görcs akár már 37 foknál bekövetkezhet.

Minden tankönyv, orvosi szervezet és szaktekintély egyetért abban, amit rengeteg vizsgálat is igazolt: a lázcsillapító semmilyen hatással nincs a „láz”görcsre, sem megelőzni, sem megszüntetni nem lehet vele.

Az egyszerű lázgörcs egyébként bár tényleg egy rémisztő, de egy nagyon jóindulatú tünet, amely rendszerint néhány perc alatt magától megszűnik – nem kell hűteni vagy lázcsillapítót adni a gyermeknek, felesleges és veszélyes lehet ilyenkor (aspiráció veszélye: légutakba kerülhet a szirup, a víz).

Akkor ajánlott a lázcsillapító, ha a gyermek közérzete nagyon rossz

2011-ben a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium is kiadta új irányelvét, ajánlását, amely felzárkózva a fejlett országokhoz jelentős változást hozott magával. Teljesen mindegy, hány fokot mutat a hőmérő, 38,2 vagy 40,2 Celsius fok – akkor lehet, ajánlott lázcsillapítót adni 38 fok felett, ha a gyermek közérzete rossz, fájdalomra panaszkodik, nagyon nyűgös, rosszul van. Vannak, akiknek ez alapján már 38,1 foknál javasolt lázcsillapító adása, de a tapasztalatok szerint (amit sok szülő is megerősít) a gyermekek sokkal jobban tolerálják a lázas állapotot, sokuk még 39,5 fokos lázzal sincsenek különösebben rosszul, játszanak vagy pihennek – ezért náluk indokolatlan lázcsillapító használata.

A feleslegesen adott gyógyszer terheli a vesét, májat és esetenként súlyos mellékhatása is lehet. Alvó gyereket soha ne ébresszünk fel és ne méregessük a lázát, hagyjuk pihenni! Sok szülő fél, hogy mi lesz, ha alvás közben magasra szökik a gyermek láza – semmi, mivel a magas láz sem okoz kárt, a lázcsillapító gyógyszer csak a közérzet javítására szolgál, ha alszik a gyermek, indokolatlan felébreszteni, kúpot adni!

A hazai és külföldi szakmai irányelveknek teljesen ellentmond az a sokak által napjainkban is követett, nem korszerű, agresszív hazai lázcsillapítási gyakorlat, miszerint 38 fok felett lázcsillapító gyógyszert kell adni, 39 fok felett pedig lázcsillapító mellett meg kell kezdeni a gyermek hűtését is – ez egyértelműen téves, káros gyakorlat.

A hűtőfürdő, Priznic csak kivételes esetekben javasolt

A hűtőfürdő és a Priznic (vizes borogatás) népszerű lázcsillapítási módszerek hazánkban. Fejlett országokban azonban nem ennyire elterjedtek, és a szakmai protokollok nem ajánlják használatukat.

Egyrészt a gyógyszerekkel szemben a hűtőfürdő hatása rövidebb, mivel nem hat a hőközpontra, másrészt a vizsgálatok szerint a gyermekek döntő többsége kellemetlen, rettenetes élményként éli meg ezeket a lázcsillapítási módszereket. Ezt a nemrég elkészült, több mint 2.900 ember bevonásával készült felmérésem is alátámasztja. Ezek alapján azok a felnőttek, akik átélték és emlékeznek a hűtőfürdőre, 75%-uk szerint nagyon rossz érzés volt, 16%-uknak semleges gyerekkori emlékről van szó, és mindössze 9%-uk mondta azt, hogy jól esett nekik ez a lázcsillapítási módszer.

Mivel a láz semmilyen kárt nem okoz, és a lázcsillapítás egyedüli indikációja, célja a gyermek közérzetének javítása, ezért helytelen olyan módszerrel csillapítanunk a gyermek lázát, amellyel pont, hogy kellemetlenséget okozunk számára. Elég abszurd látvány, amikor egy lázas kisgyermeket akarata ellenére hideg vízzel locsolnak vagy hideg vizes lepedőbe tekernek, miközben sír és retteg. Ilyen esetekben a Magyar Gyermekgyógyászati Társaság sem ajánlja a hűtőfürdő vagy Priznic használatát.

Azoknál a gyerekeknél azonban, akik maguk kérik a hűtőfürdőt, vagy örömmel játszanak benne, nyugodtan használható ez a lázcsillapítási módszer.

Hogyan kell helyesen alkalmazni a hűtőfürdőt?

Fontos, hogy a gyermek testhőmérsékletével megegyező, jó meleg vízbe rakjuk bele a gyermeket, a vizet pedig kb. 30 fokra hűtsük csak le, ebben játsszon a gyermek kb. 15 percet, miközben mellkasát és hátát locsolgatjuk. Ha a lázcsillapító gyógyszer adása után kb. 1 órával a gyermek közérzete még mindig nagyon rossz, szintén használhatunk kiegészítésként hűtőfürdőt, ha az nem jelent jelentős kellemetlenséget számára.

Az eredeti cikk a webbeteg.hu weboldalon jelent meg.

Szólj hozzá!