Mik a csecsemő legfontosabb reflexei?

A csecsemő már a születés pillanatától kommunikál a világgal. Vannak ösztönös jelzések, amik minden babánál ugyanazt jelzik (például a mosoly – jókedvet, elégedettséget; a szem dörzsölése általában fáradtságot).

 

 

 

Ezen kívül léteznek olyan csecsemőkori reflexek, melyek idővel eltűnnek. Könnyebbséget jelent az édesanyának, ha tisztában van ezekkel a reflexekkel, ismeri őket, hiszen bizonyos esetekben segítenek, és  még az elhamarkodott ijedtségtől is meg tud kímélni minket.

A reflexek nem tudatosak, némelyek az életben maradás miatt alakultak ki, mások pedig a baba és anya kötelék erősítése céljából.

 

7 legfontosabb csecsemő reflex

 

1. Babkin- féle reflex

Ha a baba tenyerére enyhe nyomást fejtünk ki, ő különféle reakciókkal válaszol. Például kinyitja a száját, elfordítja a fejét, kinyújtja a nyelvét. A baba 3-4 hónapos korában ez eltűnik.

 

 

2. Moro reflex 

 

Átkaroló reflexként is említik. A csecsemő hirtelen mindkét karját hátracsapja, ujjait megmerevíti, teste megfeszül, és felsír. Ezután átkaroló mozdulatot végez. Kiválthatja ijedtség, vagy hirtelen hőmérséklet változás is. Általában a 4. hónapban eltűnik.

 

 

3. Szopó reflex

 

A szopóreflexet azzal válthatjuk ki, ha a baba szájához, pontosabban a szájpadlásához érintünk valamit. Általában a 4 hónap körül tűnik el, hisz ekkor már a tudatos szopás, táplálkozás lesz a jellemző.

Ennek a reflexnek már a születés pillanatától hatalmas szerepe van, hiszen az újszülött azonnal elkezdi keresni édesanyja mellét, és automatikusan beindul a szopóreflex. Ezért rendkívül fontos, hogy a babát minél hamarabb (de leginkább azonnal) édesanyja mellkasára helyezzék. Ezen kívül ekkor a legerősebb a szopóreflex, ami beindítja a tejtermelést is.

 

 

4. Fogó reflex

 

Ha a csecsemő tenyerét megérintjük, ő azonnal összezárja ujjait. Erős szorításra képes, meg tudja emelni, felhúzni magát, még saját súlyát is elbírja. De mivel ez egy reflex, egyik pillanatról a másikra megszűnhet, így vigyázni kell az emelgetéssel. 6 hónapos kor környékén tűnik el teljesen, innentől már a fogás teljesen tudatos.

 

 

5. Lépegető reflex

Természetesen az újszülött még megtartani nem képes magát, ám ha óvatosan megtartjuk őt, úgy, hogy lábai a talajhoz érintkeznek, automatikusan járó, lépegető mozdulatokat végez, egyik lábát teszi a másik elé, és tovább. Ez a reflex is eltűnik körülbelül 2 hónapos kor környékén.

 

 

6. Kereső reflex

Ha a kisbaba arcát megérintjük, ő automatikusan abba az irányba fordítja fejét, keresi a kiváltó ingert.Összefügg a szoptatással, segít benne. A csecsemő szinte azonnal fordítja a fejét és nyitja a száját, az anyai mell érintésére. A születés pillanatában pedig segít a babának megtalálni a táplálék forrását, és általában ösztönösen el is kezd szopni.

 

 

7. Úszó reflex

 

Ha a csecsemőt arccal a vízbe helyezzük, automatikusan úszó mozdulatokat végez, és a vizet sem lélegzi be. Ez 6 hónapos kor körül tűnik el. Azt mondják, hogy az első hónapokban könnyebb a babákat megismertetni a vízzel, persze ez sem törvényszerű mindenkinél.

 

 

8. Babinski-féle talp reflex

 

Ha a baba talpának külső élét végigsimítjuk, lábát felfelé hajlítja, lábujjait széttárja. Zömében 8 hónapos kor után szűnik meg, de van, akinél korábban, van, akinél később.

Szólj hozzá!