A babajelbeszédről

Mi az a babajelbeszéd?

A babajelbeszéd egy olyan “titkos” nyelv a baba és a szülők (felnőttek) között, melynek során kézjelekkel egészítjük ki a beszélt nyelvet. A folyékony beszéd előtt taníthatod gyermekednek, így egyszerűbben megérthetitek egymást.

A kisbabák ösztönösen is használják a test- és jelbeszédet (pl. tapsolás, integetés, fejrázás stb.) Ezen kívül nagy szeretettel kezdik el utánozni a felnőtteket, amikor erre már képesek. Ezeket a természetes képességeket használja ki a babajelbeszéd.

Semmi különöset nem teszünk, csupán színesebbé tesszük a beszédfejlődés azon szakaszát, amikor a gyermekek egyébként is “kézzel – lábbal” próbálják kifejezni magukat.

Minden gyerek magától is használ legalább 5 jelzést, melyet a szülője megért. Ezeket a jelzéseket bővítjük további kézjelekkel.

A babajeleket a beszéd mellett használjuk oly módon, hogy az elhangzott szavakat kiegészítjük annak jelével úgy, hogy kisbabánk közben látja az elhangzott szóhoz kapcsolódó tárgyat vagy tevékenységet is. Ő ezt az utánzás természetes módszerével kis idő után elsajátítja, így már a beszéd megjelenése előtt akár 1,5 – 2 évvel is tudunk vele kommunikálni.

Minden csecsemő természetes vágya, hogy kifejezze, mit szeretne, de amíg a beszédkészsége nem alakult ki, ez gyakran nehézségekbe ütközik. Sokszor még a gyakorlott anyukák is félreértik, mit szeretne velük közölni babájuk. A babajelbeszéd segít áthidalni és könnyebbé tenni ezt az időszakot, míg a gyermek szavakkal nem tudja kifejezni magát.

Ha a baba sírás helyett ki tudja fejezni, mit akar, csökken a stressz, erősödik a kötődés, és nő a szülő-gyermek közti megértés. Sőt, a kicsi későbbi verbális készségei is fejlődnek.

A gyerekek igen könnyen képesek a jelbeszédet megtanulni. Már 4-6 hónapos kortól meg tudják különböztetni a jeleket egymástól, amiket mutatunk nekik.

Ezt a készségfejlesztést 5-6 hónapos kortól ajánlott elkezdeni. Korábban is jelelhetünk a babánknak, de akkor természetesen több idő szükséges majd ahhoz, hogy „feleljen”. Illetve később is el lehet kezdeni a jelbeszédet, amikor gyermekünk már elkezdett beszélni, hiszen az 1-2 évesek nagyon gyorsan megkedvelik ezt a fajta játékos tanulást, és gyorsan bővítik szókincsüket.

A módszer egyik fontos eleme a türelem: nem erőltetünk semmit, hiszen minél játékosabb formában mutatjuk babánknak a különböző dolgokat jelölő mozdulatokat, annál szívesebben fog utánozni minket.

Tudományos háttér

A babajelbeszéd módszere az amerikai Joseph Garcia nevéhez köthető, aki az 1970-es években megtanulta a felnőtt jelbeszédet. Munkája során észrevette, hogy hallássérült barátainak halló gyermekei már nagyon korán elkezdtek kommunikálni. Ez a felfedezés késztette arra, hogy további kutatásokat folytasson ezen a téren. A hivatalos amerikai jelbeszédet használva mára már több százezer szülő tanította jelbeszédre gyermekét.

Garciával egy időben  Linda Acredolo és Susan Goodwyn pszichológusok is felfedezték a jelbeszéd jelentőségét, és ugyanezen a területen végeztek kutatásokat. Megfigyeléseik alapján megállapították, hogy a babajelbeszéd használata pozitív hatással van, nem csak a beszéd előtti kommunikációra, hanem a gyermekek további nyelvi fejlődésére is. 

A két módszer között a különbség az, hogy míg Garcia az amerikai jelbeszéd jeleivel fejlesztette ki a módszert, a két pszichológusnő annak a híve, hogy a szülők saját maguk találjanak ki jeleket – csak az a fontos, hogy megértsék egymást. A lényeg azonban mindkét esetben ugyanaz: a baba és a szülő kapcsolatának erősítése, és a korai kommunikáció fejlesztése.

A babajelbeszéd hatása a viselkedésre

Szakemberek már régen felfedezték a kapcsolatot a kommunikáció és a viselkedési problémák között. Több kutatás igazolja, hogy az a kisgyermek, aki két évesen még nem beszél – azaz nem tudja megértetni magát -, az hatévesen sokkal visszahúzódóbb és szégyenlősebb. A gondolatok kifejezése hatással van a gyermek-szülő kapcsolatra is. Az ilyen gyermekeknél alkalmazott jelbeszéd sikerélményt ad a gyermeknek, csökkenti a nem kommunikálásból adódó frusztrációt, és kapcsolatot teremt a környezetével.

Rengeteg dolgot lehetne a témában még írni, további érdekes információkat olvashattok a Mesélő Jelek Blog egyik bejegyzésében.

Tanácsok a kezdéshez
1. Ismerd meg!

Tölts egy kis időt azzal, hogy a tanítani kívánt jeleket megismerd, megtanuld, begyakorold! Minden jelet akkor mutass a babának, amikor nyugodtak vagytok és a babád figyel rád. Fontos az is, hogy jól lássa, amit mutatsz neki.

2. Kezdd néhány jellel!

Kezdetben érdemesebb csak néhány jellel elkezdenünk. Ha már elkezd visszajelelni, folyamatosan bővítheted a „szókincseteket”, s nyugodtan mutathatod neki beszéd közben mindennek a jelét, amit ismertek.

3. Keltsd fel a figyelmét!

Azokat a jeleket, melyek érdeklik a babát sokkal szívesebben fogja utánozni. Ilyen például az anya, apa, tej, enni, maci, stb jele. Hogy igazán eredményesek legyetek, vond magadra a baba figyelmét, használj játékokat a jelek mutatásához.

4. Taníts fontos dolgokat!

Tanítsd meg a babának a legfontosabb tevékenységeket – evés, ivás, alvás, játék -, hogy kifejezhesse, mit szeretne! Vagy játékokat, hogy tudtodra adhassa, mit szeretne játszani, s meg tudja mutatni, hogy álmos.

5. Légy türelmes!

Csakúgy, mint más újdonságnál, el kell telnie egy kis időnek, míg megtanuljátok a jeleket. Ne erőltesd, hiszen minden baba más ütemben fejlődik. 6-7 hónapos korban még ne várd, hogy gyermeked egyből utánozzon.

6. Gyakoroljatok minden nap!

Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy elkezdd a jeleket megtanítani. Mindig tanuljatok egy új jelet, és gyakoroljatok minden nap! Használd a jeleket amikor alkalmatok van rá, hogy egyre inkább rögzüljenek!

7. Vond be aput is!

Fontos, hogy az anyukán kívül más családtagok is használják a jeleket, így a baba is sokkal gyorsabban fogja megtanulni azokat. Az apukák imádnak a gyerekekkel jelbeszédet játszani, s ettől nő a baba és az apuka közti kötődés is.

8. Tarts ki!

Ha úgy döntesz, hogy jelbeszédet tanítasz a babádnak, határozd el magad, és légy kitartó! Ne add fel néhány hét után, ha nem kapsz rögtön választ a gyermektől. Ez is, csakúgy mint minden más, időt és gyakorlást igényel.

9. Gyere tanfolyamra!

Ez kellemes módja a tanulásnak, miközben sok hasznos információval gazdagodhatsz. Találkozhatsz másokkal, meghallgathatod a tapasztalataikat, és a babád is jól érzi magát. Kikapcsolódás, szocializáció, tanulás, játék!

Gyakori kérdések

A jelbeszéddel történő kommunikáció során a babák képesek kifejezni akaratukat, érzéseiket, ezáltal csökken bennük a meg nem értettségből adódó frusztráció. Kevesebb lesz a hiszti, a sírás, mivel hamarabb megértjük, mit szeretne közölni velünk gyermekünk. Mivel ki tudja fejezni önmagát, nő az önbizalma, nyitottabb, kommunikatívabb lesz, ami később – még az iskolás években is – érezteti hatását. Nagyobb szókinccsel fog rendelkezni, jobb lesz az asszociációs készsége, szövegértése, jobban fogja kedvelni az olvasást.

Nincs meghatározott időszak a kezdéshez. Bármikor érdemes belevágni, főleg, ha kisbabánk még nem beszél. Van, aki már a születéstől kiegészíti beszédét néhány fontos jellel. Az optimális időszak a 6-10 hónapos kor, ekkor a baba memóriája és kézügyessége már elég fejlett, hogy megjegyezze, majd alkalmazza is a jeleket. De ne legyünk türelmetlenek: minden kisgyermek más ütemben fejlődik.

babajelbeszéd

Nem lesz nehéz dolgod, mivel babád is fokozatosan tanulja meg a jeleket, s neked is lesz időd az újabbakat megtanulni és begyakorolni.

Természetesen ott is automatikusan kialakul a baba és a szülő közti, jelzésekből, jelekből álló kommunikáció, ahol nem ismerik a babajelbeszédet. Mindezt nem helyettesíteni szeretné a módszer, sokkal inkább kiegészíteni, segíteni azzal, hogy a gyermek összes tevékenységéhez megtanítjuk a lényeges jeleket. Ez segítségünkre lehet akkor, ha gyermekünk még nem tudja szavakkal kifejezni a mondanivalóját.

Kutatások és a tapasztalatok is bizonyítják, hogy a jeleket használó gyermekek jobban haladnak a nyelvi készségek elsajátításában, mint azok, akik nem használnak babajeleket. Gondoljunk csak a mászásra, a mozgásfejlődés egyik állomására! Mielőtt járni kezd a gyermek, mászni tanul meg, s bár később már nem fog visszatérni a mászáshoz, az hozzásegíti ahhoz, hogy megtanuljon járni. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy a mászás mennyire fontos lépés a gyermek fejlődésében. Ugyanez a jelek használatára is igaz: hasznosak a baba önkifejezésében, mielőtt beszélni tudna, s bár később, amikor már szavakkal is ki tudja fejezni magát, nem fog jelekkel kommunikálni, a jelek segítik és gyorsítják az áttérést a beszélt nyelvre. A jeleket egyébként soha nem használjuk önmagukban, mindig kiegészítjük őket a beszédünkkel.

A babajelbeszéd módszere nélkül is képes minden kisgyerek elsajátítani néhány egyszerű jelet, mint az integetés vagy a tapsolás. Nincs tehát olyan gyermek, aki ne tudna jeleket megtanulni. Ez a módszer csak segítséget ad a továbblépéshez azzal, hogy a baba életében fontos dolgokhoz jeleket kapcsolunk.

Természetesen igen. A tanulás mindig játék is egyben, a gyerekek pedig imádnak játszani. És jó hír, hogy nem kell minden jelet elsőre tudni a szülőnek sem: mivel a gyermek is fokozatosan tanulja meg a jeleket, a szülőnek is van ideje egy-egy új jel megismerésére.

Ez függ a baba korától, fejlettségétől, és attól, milyen gyakran mutatjuk neki a jeleket. Néhányan már napok múlva visszajelelnek, másoknál hónapokat is várni kell. A siker kulcsa a rendszeresség és a következetesség. Mutassunk babánknak néhány jelet rendszeresen, legyünk türelmesek, és mosolyogjunk sokat – a hatás nem marad el!

Bár a babajelbeszéd módszere az amerikai jelnyelv jeleit használja, szükség lehet néhány saját jelre – például egy háziállat vagy kedvenc játék – jelölésére is. Ez nem jelent problémát, ha következetesen használjuk őket, s minden felnőtt ugyanúgy használja, aki kapcsolatban áll a kicsivel.

Nem, hiszen a módszer lényege éppen a kimondott szó és a jel összekapcsolása. A siket gyerekeknél más módszert kell alkalmazni.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, válassz az alábbi lehetőségek közül

Nézd meg foglalkozásainkat!

Gyere el egy tanfolyamra vagy “Játsszunk együtt!” zenebölcsibe!

VÁLOGASS A WEBSHOPBAN!

Nézd meg megvásárolható termékeinket!

KÜLDJ NEKÜNK ÜZENETET!

Kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal!