A babajelek segítik a nyelv elsajátítását

A szorosabb és kiegyensúlyozottabb baba-mama kapcsolaton kívül, érdemes néhány szót szólni a babajelek nyelv elsajátítására gyakorolt hatásairól is.

 

A babák körülbelül 6 hónapos koruktól önálló akarattal rendelkeznek, és szeretnék is kifejezni, mit gondolnak, mi az, ami érdekli őket. Viszont legalább 6 hónapot – több esetben akár 1 évet is – kellvárni, mire elkezdődik a szavak kimondása, a nyelv elsajátításának szóbeli gyakorlása. És még legalább fél év, mire nem csak szavakat, hanem összetettebb gondolatokat is el tud mondani. Ezen időszakot könnyíti meg a babajelek használata.

Korai fejlesztő módszernek, készségfejlesztésnek is tekinthető, hiszen a beszéd, és a nyelv bonyolult rendszerének elsajátításában, gyakorlásában is rengeteget segít. A gyermek agyában már a beszéd elindulása előtt olyan kapcsolatokat erősít, melyek egyébként csak a beszéddel egy időben jönnek létre. Például, a jelelő gyerekek már a jelek segítségével képesek akár 2-3 szavas mondatokat alkotni. Ezt a nyelvtani dolgot egyébként csak jóval a szavak megjelenése után kezdik el a gyerekek megtanulni.

Könnyebbé teszi a dolgok, elvont fogalmak megértését, és kifejezését. Fejleszti az asszociációt, a gyermek a jelek segítségével már a vártnál korábban felismer dolgok közötti összefüggéseket. Ezeket megérteni, és kifejezni is könnyebben tudja.

Tehát nem csak azért hasznos, mert a gyermek megtanulja egy-egy tárgy vagy fogalom jelét, hanem ezek által jobban átlátja, könnyebben megérti az ok-okozati összefüggéseket, a különböző élethelyzeteket, hogy mit, miért teszünk. Például, ha megérti, miért van rá szükség az adott helyzetben, türelmesebben tud várni néhány percet, mintha nem tudná, mi ennek az oka.

Részben ennek és az oda-vissza működő megértésnek köszönhető a kevesebb frusztráció, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb baba és szorosabb kapcsolat a szülővel.

Szólj hozzá!