Egy szokás, mellyel könnyebb elalvást és nyugodtabb éjszakát biztosíthatsz gyermekednek

Nyugodt éjszaka a gyermeknek

 

Nálatok mi a rutin az esti lefekvés előtt?

Könnyen elalszik a babád? Van már kialakult rituálétok az alvás előtt?

 

Mutatok egy módszert, ami megkönnyítheti az elalvást, nyugodtabbá teheti gyermekedet, és több szempontból is pozitív hatással lesz rá.

Mi Majával (3éves lesz) úgy hívjuk: Mi volt ma?

Körülbelül 6 hónapos korában kezdtem el ezt a dolgot, igazából ösztönösen. Akkor szopizás után kézben ringatás volt, így altattam el. Közben végig beszéltem hozzá, énekeltem neki.

Volt kitalált, fejből mondott mese is (ez is rendkívül jó dolog!) de a “Meséljük el, mi volt ma!” azóta is a legkedvesebb dolog az estéinkben.

Mikor még baba volt, és nem tudott aktívan részt venni a mesélésben, akkor én meséltem el neki minden este, hogy milyen dolgok történtek vele aznap.

Minél részletesebben meséljük, annál jobb hatása van, mert így könnyebben feldolgozza a nap eseményeit, a rengeteg új dolgot, amivel napközben találkozott.

Például, ha volt olyan esemény a nap során, amikor sírt valami miatt, vagy megijedt valamitől, vagy bármi rossz élménye volt, akkor elmesélheted így a babádnak, pl.

Délután átjött a szomszéd néni, aki nagyon hangosan beszélt hozzád, és még ki is kapott anya kezéből. Te pedig egy picit megijedtél, lehet, hogy nem tetszett neked ez a hirtelen és hangos dolog. De anya ott volt melletted, és minden rendben volt. Egy picit sírtál is, de az csak jó, mert attól könnyebben megnyugodtál. 

Természetesen a pozitív, kellemes élményeket is nagyon fontos elmesélni, hiszen azok is ugyanúgy részei a napnak.

Ahogy növekszik a baba, akár az esti mesekönyv nézegetés után is lehet folytatni, a gyerkőccel együtt.

babajeleknek nálunk ebben nagy szerepe volt, mert amikor Maja már ismerte a babajeleket, olyan dolgok jöttek elő, amik nekem lehet, hogy nem jutottak eszembe, vagy nem is voltam ott.

Ezen kívül egy újabb remek alkalom adódott arra, hogy gyakoroljuk, vagy újabb babajeleket tanuljunk.

Ezzel a kellemes, felszabadító dologgal a gyermek megtanulja azt, hogyan teheti magának is könnyebbé később az estét, a pihenést, azt, hogy megnyugodjon.

Maja lassan 3 éves lesz.

Minden este kéri a meseolvasás után: “Meséljük el, mi volt ma!”

Most már bőlcsibe jár, és nagyon sok mindent megtudok ezen keresztül arról, hogy érezte magát aznap, milyenek a gondozónénik, hogyan szóltak hozzá, esetleg, ha valami rosszul esett neki, nagyon szépen, és pontosan el tudja mesélni. Akkor pedig tudunk róla beszélgetni, ami megkönnyebbülés számára.

Bizony ennek a szokásnak a kialakítása nagyon sok későbbi kellemetlenségtől tud minket megkímélni, óvodás, iskolás korban is, hiszen a gyerkőc megszokja, megtanulja, hogy anyának őszintén el lehet mesélni a történéseket, azt, hogy hogyan érezte magát bizonyos helyzetekben.

Miben segít ez nektek?

  • segíted vele a napi események könnyebb feldolgozását
  • könnyebb elalvást, nyugodtabb pihenést biztosítasz gyermekednek
  • jó hatással van az idegrendszerre
  • segít megtanulni kimondani, elmesélni érzéseit
  • erősíted vele a kettőtök közti kapcsolatot, mély bizalmat épít
  • egy kitűnő alkalom a babajelek gyakorlására
  • ezzel az esti rituáléval erősíted a biztonságérzetét -> nyugodtabb lesz a babád
  • megelőzheted vele a felgyülemlett stresszt (ami mint tudjuk, mostanra népbetegséggé nőtte ki magát, a túl sok és feldolgozatlan esemény, élmény miatt)
  • fejleszted vele azon képességeit, hogy később egy szöveget könnyebben értelmezzen, vagy össze tudjon foglalni röviden egy történetet (iskola)
  • megelőzhetsz vele sok kellemetlenséget az óvodás, iskolás években

Szívből ajánlom ennek az esti rituálénak a bevezetését, mert néhány percet vesz el az estéből, de többszörösen térül meg, rengeteget ad hozzá gyermeked egészséges lelki fejlődéséhez.

Ha értékesnek találtad a cikket, kérlek, ajánld másoknak is! Köszönöm!

Szólj hozzá!