Segítő kezecskék a Down-szindrómánál – visszajelzés Stefi édesanyjától

Csillogó szemek, ügyes kezek

Stefi mindig mosolyog, csillognak a szemecskéi, és határtalan érdeklődéssel figyel az órán mindent. De főként a zenét, dallamot, és a kezeinket.

A tanfolyam 6 hete alatt nagyon sokat fejlődött, óráról órára mi is láthattuk a sok-sok új gesztust, jelet, és ügyes próbálkozást, amit Stefi mutatott nekünk.

 

A Down-szindrómás gyerekeknél többnyire később indul el a verbális kommunikáció, így náluk még nagyobb szerepe van a babajeleknek. Nem csak a beszéd késése miatt, hanem mert így ők is könnyebben megértenek minket, egyszerűbben tanulnak, jobban fejlődnek más területeken is.
Viki története Stefivel és a babajelbeszéddel

 

Egyre többet jelelünk

“Stefivel egyre többet jelelünk, nagyon szereti a tanfolyamon tanult dalokat, mondókákat, egyből felfigyel, amikor belekezdünk az éneklésbe, jelelésbe. Ma ebéd után megette az utolsó falatot, mutattam neki az elfogyott, vége jelet, és ő is elkezdte mutatni, szépen forgatva a tenyerét a feje mellett, ahogy kell!

 

Kedvenc a Tapsolj! dal

tőled kapott cd-t a nagytesók is élvezettel hallgatják, és a jeleket is megtanulták már. Közösen mókáznak rá Stefivel, mutatják neki a jeleket. Stefi pedig őket még jobban figyeli, utánozza. Kedvencük a Mesélő Jelek – Tapsolj! című dal!”

Fejlődik a memória és a logika is

“Mivel Stefi Down-szindrómás, azt gondolom, hogy az ő életében még fontosabbak a babajelek, mert azok segítségével könnyebben ki tudja fejezni mondanivalóját. Amíg pedig van alkalom új jeleket tanulni, addig is fejlődik a memóriája, logikája.”

 

Nemcsak jeleket tanultam

“A Mesélő Jelek tanfolyam előtt is sokat énekeltem, mondókáztam és hozzá mutogattam Stefinek és próbáltam pár babajelet mutatni, de igazán sok jelet a tanfolyamon tanultam meg. Fontosnak tartom, hogy a tanfolyamon nem csak jeleket tanultam meg strukturált, jól megjegyezhető módon, hanem a jelelés fontosságát és gyakorlatát is, ami megkönnyíti a babajelelés mindennapi használatát. Ezen kívül minden alkalommal nagyon jól éreztük mindketten magunkat!”

 

“Ezúton is szeretnénk megköszönni Neked a sok érdekes és hasznos információt a babajeleléssel és a babák fejlődésével kapcsolatban. Még negyedik babás anyukaként is sok újat tanultam Tőled!

 

Nyéki Márta -Mesélő Jelek™ Program

 

Köszönjük, ha ajánlod a cikket másoknak is!

Szólj hozzá!