Stressz elleni terápia a babával való mondókázás és játék

Mostanában sokat, sőt rengeteget énekelünk, dalolunk, mondókázunk a foglalkozásokon. Az egyik anyukával beszélgettünk erről, hogy miért is jó ez sz egész a babának? És a mamának?

Azt szerintem nem kell hangsúlyozni mennyire fejlesztő hatása van a babára, segít megismerni a környezetében lévő dolgokat, a nyelvet, fejleszti a ritmusérzéket, zenei nevelést elkezdjük már pici korban; ezen kívül ugye mi a babajelekhez is használjuk a mondókákat. Segít a testtudatuk folyamatos kialakulásában; fejleszti a kézügyességet, szélesíti a baba érdeklődési körét, és még folytathatnánk a felsorolást.

Arról is olvashattunk már, illetve sokan biztosan tapasztaltátok is, hogy a babák már a pocakban is szeretnek zenét hallgatni; különböző stílusú és ütemű zenékre más-más reakcióval válaszolnak. Van, ami megnyugtatja őket, van,amitől nyugtalanok lesznek. Ezt a kismamák sokszor érzik .

NYUGTASD A BABÁT
Egy biztos, hogy ha sokat hallgatsz egy zenét, míg a a baba a hasadban van, az arra is jó, hogy később ugyanezzel a zenével nyugtasd őt. Akár sírásnál, altatásnál is be lehet vetni. Bizonyos fajta biztonságérzetet ad a babának, és jó esetben megnyugszik tőle.

Az éneklésnek, mondókáknak – amit te énekelsz, dúdolsz, és szívből jön – fantasztikus nyugtató hatása van, és nagyszerű kapcsolatteremtő a baba és a mama között. Lehet, hogy azt gondolod, neked nincs is jó hangod, még a fürdőkádba sem szoktál próbálkozni… ? De hidd el, ez nem közhely – babádnak a te hangod aleggyönyörűbb, legmegnyugtatóbb! Ha soha sem szerettél énekelni, néhány mondókát, dalocskát akkor is érdemes elsajátítani, meglátod, hogy hasznos lesz! Csak egy apróság a kapcsolatotokban, mégis fontos kis részlet.

STRESSZOLDÓ A MAMÁNAK
És nem utolsó sorban – miért jó az anyukának ha énekel, mondókázik, játszik a babával? Azon kívül, hogy erősíti a kettőtök kapcsolatát, nyugtató hatással van az anyára isKiváló stresszoldó! Tudtad, hogy amint elkezdesz énekelni, máris kezd megszűnni a stressz? Feloldódsz, és pár percre elfelejted a napi gondokat. Azok az anyukák is alátámasztják ezt, akik közösen járnak éneklős, mondókás, játszós foglalkozásokra a babájukkal. Azokon a fél órás-órás foglalkozásokon az anyuka is kikapcsolódik, és a babák is nagyon élvezik. A tanult dolgokat pedig otthon is lehet játszani, énekelni.

ÖTLETEK
Énekelj, dúdolj altatásnál; játsszatok kukuccs játékot; hintáztasd; tanuljatok testrészekről mondókákat; ujjszámolókat; tornáztatós mondókákat; csikizd meg; nevessetek sokat; tanuljatok állathangokat; babajeleket; tapsoljatok; fújjatok buborékot; …

de mondhatnám azt is, hogy játsszatok EGYÜTT. BÁRMIT. A gyermeknek mindig ezek az együtt töltött idők lesznek a legeslegértékesebbek!

Szólj hozzá!