Védőnők is buzdítanak, jeleljünk a babánkkal!

Mészáros Józsefné körzeti védőnőként dolgozik Dunakilitin. Kevés ilyen lelkiismeretes és gyakorlott védőnővel találkozni manapság. Minden hozzá tartozó család sorsát szívén viseli, mindenben segít a kismamáknak, édesanyáknak.

Babajelbeszéd tanfolyamokra és játszófoglalkozásokra buzdította a dunakiliti családokat. A tavalyi sikeres tanfolyamok után idén újra hívtak, és több kurzust is végigcsináltunk.

A védőnő is ajánlja a babajelbeszédet.

„Körzeti védőnőként szeretném felhívni a családok figyelmét a babajelbeszéd foglalkozásokra. A mondókák, énekek, és a zene tudjuk, hogy egyébként is számtalan pozitív hatással bír a csecsemő és kisgyermekkorban; babajelekkel kiegészítve még többet adunk ezzel a gyerekeknek. Szüleikkel sokkal könnyebben és hatékonyabban képesek kommunikálni, személyiségükre, szociális fejlődésükre is pozitív hatással van.

Nyitottabbak lesznek, könnyebben barátkoznak, ami rendkívül fontos életük további részében, főként, amikor közösségbe kerülnek. Amellett, hogy a kisebbek és nagyobbak is láthatóan nagyon élvezik a foglalkozásokat, sok szituációban megkönnyíti a családok életét az, ha bevezetik a babajeleket. Közösségben élvezetesebb a játék, a tanulás, a gyerekek egymástól is tanulnak, elkezdődik a szocializáció, kialakulhatnak olyan közösségek, melyek később az óvodai és iskolai években is biztonságot jelentenek. Nem csak a gyermeknek, de a szülőknek is.

A tavalyi csoportból minden kisgyermek szépen, választékosan és bátran kezdett beszélni. Olyan kisgyermek is akadt, akinek nehézségei voltak a beszédindulással, a babajelbeszéd foglalkozások és az otthoni gyakorlás hatására nagyot ugrott a beszédfejlődésben. Mára sikeresen közösségbe illeszkedett.

A babajelek a beszédfolyamat kialakulásában fontos szerepet töltenek be, – akár a mozgásfejlődésben a mászás – hiszen anélkül is jelelünk babánkkal, hogy babajelnek hívnánk azokat. Gondoljunk csak az örömmel integető és tapsoló gyerekekre. Egészítsük ki ezeket a jelzéseket, ha lehet, még több babajellel. Adjunk nekik lehetőséget, hogy kifejezhessék érzéseiket, akaratukat, szükségleteiket, így kiegyensúlyozottabb lesz az egész család.”

Szólj hozzá!