10 tanács a babák kommunikációjának megfelelő fejlődéséhez

Egészséges fejlődési tempónál nem szükséges külön fejlesztés a babáknak, hiszen az anyanyelv, a beszéd és a kommunikációs eszközök elsajátítása mondhatni automatikusan működik. Viszont a babák a környezetükből tanulnak, és a körülöttük élő emberek a minták.

Nem külön foglalkozást igényel ez a terület sem – mint alap esetben más sem – hanem arra van szükség, hogy meglegyen a megfelelő, helyes minta, amit másolni, utánozni tud a gyermek.

Hiába próbálsz a gyermekednek megtanítani dolgokat, ha te magad nem úgy csinálod. Legfontosabb minta te, mint szülő vagy. Igyekezz úgy tenni a dolgokat, ahogy gyermekedtől is elvárod majd. Igaz mindez a beszédre is.

1. Ha bármilyen jelzéssel szeretne veled kommunikálni, a lehetőségekhez képest próbálj mindig figyelni rá, és valamilyen visszajelzést adni neki.

2. Próbáld minél többet figyelni őt, a jeleit, gesztusait, testbeszését, így egyrejobban megérted majd, mikor mit jelez feléd

3. Ha eljutottatok a sírásig, arra is mindig kapjon visszajelzést a baba, ne hagyd őt sírni. Ő még pici, és nagyon nehezen fejezi ki az érzéseit, vagy tudja uralni a feszültséget, indulatait.

4. Kommentáld a dolgokat. Beszélj hozzá sokat, amikor csak lehetőség van rá. Meséld el neki mindig, mi történik éppen.

5. Kommunikációs vagy beszéddel kapcsolatos próbálkozásait is dicsérd! Ezzel motiválod és megnyugtatod.


PRÓBÁLD KI! Mielőtt teszel vele valamit (pl. felemeled, megtörlöd az arcát, stb.) mondd el neki,mi fog történni. Ez nem csak azért jó, mert a beszédet hallja, hanem sokkal nyugodtabbá is válik, hiszen tudja, mi történik most vele.  Amikor felnőttek kerülnek ilyen váratlan helyzetekbe, – mint a babák nap, mint nap, – ők is rosszul reagálnak rá. Gondolj csak bele, milyen érzés lehet.

6. Nézegessetek könyvet és olvassatok közösen! A gyermeket is vond be, amennyire életkora már megengedi. Mesélj neki a könyvekben látható dolgokról, de kérdezz is vissza néha. Ezt élvezik a gyerekek.

7. Mondókázz vele és hallgassatok zenétIsmételjétek a mondókákat, zenéket sokszor. Lehet, hogy neked már unalmas, de a gyerekek így sokat tanulnak, sőt, biztonságérzetet is adnak a visszatérő dolgok. Ha felismerik a dalt, mondókát, azt pedig sikerélmény, és motiváció övezi.

8. Beszélj érthetően, választékosan, ne gügyögve, vagy selypítve. A baba úgy tanulja a nyelvet és beszédet is, ahogy hallja.

9. Járjatok közösségbe, baba-mama foglalkozásokra. Keress olyan közösséget, csoportot, mely szimpatikus nektek. Rendkívül fejlesztően tud hatni a babákra,  kisgyermekekre a környezetváltozás és a kortársak, más gyerekek társasága is. Nem beszélve magáról a foglalkozásról.

10. Ismerkedjetek meg a babajelbeszéddel! Megkönnyíti a beszéd előtti kommunikálást a babával. Sok nehéz helyzetben segítség, rengeteg dolgot el tud mondani a jelek segítségével a baba, kevesebb lesz a frusztrációs helyzet, a sírás, kifejezetten támogató hatással van a beszélt nyelv elsajátítására. A baba-mama köteléket pedig erősíti, még közelebb kerültök egymáshoz, és valójában, vagy még inkább értelmet kap a “szavak nélkül is érteni egymást” mondat.

A videón egy édesanya beszél kislányáról és a babajelekről.

Szólj hozzá!