5 tipp a beszédfejlődéshez – Tudtad, hogy el is ronthatod, ha nem látja a szádat?

beszédfejlődés első szakasza már a születésnél elkezdődik. A baba elkezdi észlelni a beszédet, megtanulja megkülönböztetni más hangoktól. Már ekkor is érdemes odafigyelni, hogyan beszélünk hozzá, és milyen hatások érik.

Sajnos manapság sok kisgyermeknek problémája akad a beszéddel, pedig, ha egy kicsit odafigyelünk, rengeteget tehetünk azért, hogy javítsunk a helyzeten.

 

Látja a szádat?

Tudtad, hogy a beszédtanuláshoz az is hozzátartozik, hogy a gyermek lássa a beszélő száját, artikulációját?

Ha nagyon sok rajzfilmet néz, vagy olyan filmet, ami pl. szinkronizálva van, nagyobb eséllyel lesz probléma. Ezért mindig beszélj úgy hozzá, hogy lássa a szádat, és nem baj, ha kicsit jobban artikulálsz az átlagosnál, hiszen ő ez alapján tanul jól vagy rosszul beszélni.

Sok beszéd.

Rendkívül fontos, hogy sok beszédet halljon a gyerkőc, annak érdeklében, hogy minél szebben és megfelelőbben fejlődjön a beszéde.

Már a születéstől kezdve nyugodtan beszélj hozzá egész nap. Meséld el neki minél részletesebben, hogy mi történik vele, és mit miért csináltok.

Nem csak az beszédére lesz jó hatással. Ha hiszed, ha nem, rengeteget tanulnak belőle a világról, ezt pedig majd később veszed észre, mennyi mindent tud.

 

Éneklés.

Ez szinte magától értetődő, de mégis időről időre meg kell említeni a jelentőségét.

Az éneklés, mondókázás nem maradhat ki egy gyermek életéből.

Az anyanyelvi fejlődés, a zenei nevelés, érzelmi intelligencia, hallás, ritmusérzék, a beszéd, a nyelvi készségek, és még sorolhatnám, hogy mennyi terület miatt fontos, hogy minél több éneket, dalt halljon a babád.

Legjobb, ha tőled, de időnként nyugodtan ki lehet egészíteni kedves gyerekdalos videókkal, sokat találunk már az interneten.

 

Mozdulatok.

Tudtad, hogy a beszédfejlődés szorosan összefügg a baba mozgásfejlődésével?

Bizonyos, beszéddel kapcsolatos problémákra mozgásterápiákat szoktak javasolni. A sokszínű mozgásformák nagyban hozzájárulnak a helyes beszédhez is.

De van még egy fontos része annak, ha a beszédünket, vagy az éneklést mozgással,vagy bizonyos mozdulatokkal kísérjükSegítő hatással van a baba beszédértésére, ami a beszédfejlődésben egy kiemelkedően fontos szakasz. Megelőzi a beszédprodukciót, és meg is alapozza azt.

Ha ezt a szakaszt színessé teszed, nagyon sokat segíthetsz abban, hogy gyermeked beszédfejlődése jól haladjon.

Gesztikulálj, az arcoddal, kezeddel, táncoljatok zenére, vagy játsszátok el a mondókákat!

Babajelbeszéd.

Szorosan összefügg az előző ponttal. Megfigyelések bizonyítják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél szegényesebb volt a beszédfejlődés azon szakasza, amikor még a nonverbális kommunikáció, a “kézzel-lábbal mutogatás” van előtérben, bizony gyakrabban fordult elő probléma, megkésett beszédfejlődés, kisebb szókincs.

Ha a beszédet, és a mondókákat, dalokat babajelekkel kísérjük, sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk könnyebben megértsen minket.

De ennél van egy még jobb hatásami is sokkal könnyebben megértjük őt, ha megtanul néhány babajelet. Így ő is, mi is kiegyensúlyozottabbak, és boldogabbakleszünk, ha a sok nyögdécselés, sírdogálás, vagy akaratos hiszti helyett ki tudja magát fejezni a babánk, már jóval a beszéd előtt.

A beszédfejlődést pedig mindenképpen pozitív irányba befolyásolja. Nagyobb szókincs, korábban elindult beszéd és összességében jobb nyelvi készségek jellemzik a jelelő babákat.

 

Nyéki Márta – Mesélő Jelek™ Program

 

Hasznosnak találtad az írást? Köszönöm, ha ajánlod!

Szólj hozzá!