Milyen szerepe van a napirendben a babajeleknek?

Napirend alakítása születéstől, rendszeres rituálék hasznossága

A csecsemő alapvetően alakítja magának a napirendjét, ez pedig időszakonként változik. Ha figyelünk a babánkra, és az igényeire, könnyebben igazodunk hozzá – ami az első hónapokban megkönnyítheti az életünket.

Születéstől fogva alakítható néhány fix pont a nap során, melyre odafigyelünk, és a babánknak stabilitást, biztonságérzetet, ezáltal nagyobb nyugalmat ad. Pl. minden este a fürdés után jön a vacsora, majd lefekvés következik.

Szakemberek szerint is rendkívül fontosak ezek a gyermek életében. Ha nem is 100%-osan tartjuk be, érdemes néhány fix rítushoz igazítani a baba napját.

Hogyan hasznosíthatjuk a napirendben, a rendszeres tevékenységek során a babajeleket?

Babajelekkel könnyebbé tehető a napi rutin.

Egyrészt a napirend rendszeressége miatt gyorsabban taníthatunk babánknak babajeleket, ha a rendszeresen előforduló tevékenységek közben jelelünk.

Minél többször látja, annál hamarabb megérti, rögzül, és igény esetén jelel majd a kisbabánk.

Másrészt a minden nap előforduló – néha kellemetlen, „nemszeretem” tevékenységek, mozzanatok azok, amiken a jelekkel, mozgással, énekléssel segíthetünk, feloldhatjuk a feszültséget.

 

Legfontosabb példák

A legfőbb pontok a nap során, amikor érdemes énekléssel, mozgással, babajelbeszéddel kiegészítenünk és érdekesebbé, színesebbé tennünk a tevékenységet a babánkkal:

ébredés, étkezés, pelenkacsere, fürdés, szoptatás, lefekvés

Természetesen nincs mindenkire egyformán használható tanács, mindenkinek magának érdemes kitapasztalni, hogy mikor és hogyan a legfogékonyabb babája a jelelésre, éneklésre, játékos tanulásra.

 

Mi a Mesélő Jelek™ Program, és hogyan használjuk a babajelbeszéd módszert?

A Mesélő Jelek™ Program 2011 óta működik. Tanfolyamokon és mondókás, énekes foglalkozásokon sajátíthatják el az szülők és a babák a babajeleket, és a módszert.

A babajelek átadásán túl egy másik fontos területe a programnak, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a mozdulatokkal kísért mondókákra és énekekre, ezzel is még közelebb hozva egymáshoz a babát – szülőt, segítve a gyermek érzelmeinek kifejezését, támogatva az érzelemkifejezés lehetőségeit; illetve az anyanyelv, a beszéd kialakulásának folyamatát.

 

Nyéki Márta – Mesélő Jelek™ Program

 

Nézz hasznos és vidám videókat: Mesélő Jelek YouTube

Iratkozz is fel a csatornára, hogy értesülj az új tartalmakról!

 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kérlek, ajánld másoknak is.

Szólj hozzá!