Győr
0620/294-8418

A kiemelkedő egyéni figyelem hosszú távon megtérül a gyermeknél – családi bölcsőde Győr

A kiemelkedő figyelem hosszú távon megtérül – Miért hódítanak teret a családi és  magánbölcsődék?

riport

 

Milyen az általános helyzet a bölcsődés korú gyerekekkel kapcsolatban?

Sok édesanya szembesül azzal a ténnyel, hogy későn eszmélt a gyermek bölcsődei beiratását illetően, vagy valami miatt nem vették fel a kicsit a választott intézménybe. Ezen kívül a részmunkaidőben dolgozó anyák sem tudják egyszerűen megoldani a kisgyermek bölcsődei elhelyezését. Ha kisebb testvér van a családban, szintén problémás lehet a 3 év alatti korosztály napközbeni elhelyezése.

 

 

Miben tud segíteni, milyen problémára ad megoldást egy magánbölcsőde?

Nem mindenki kívánja egyből nagy létszámú csoportba vinni gyermekét, főként, ha még egyáltalán nem szokott közösséghez. Tapasztalatok szerint rendkívül hasznos, ha van egy átmenet az otthoni gondoskodás és a nagyobb létszámú gyermekcsoportban való elhelyezés között. A családi bölcsődék kifejezetten ezt hivatottak képviselni, kiemelkedő egyéni figyelmet kap a gyermek, a beszoktatási idő alatt, és utána is. Maximálisan egyéni igényekre szabott beszoktatásra törekszünk, megismerve a családokat, a kicsi otthoni szokásait, fokozatosan, nem erőltetve, mégis szép lassan a bölcsődei napirendhez szoktatva őt.

A kis létszám (maximum 7 gyermek egy csoportban) és a személyes gondoskodás, egyéni figyelem hosszú távon megtérül, hiszen többnyire gond nélkül szoknak át a gyerekek a nagyobb csoportba, óvodai közegbe.

 

Milyen szabályok érvényesek a magánbölcsikre?

A magánbölcsődék szigorú szabályozása, hosszú engedélyeztetési folyamat, számos ellenőrzés, és szabályoknak való megfelelés biztosítja azt, hogy a szülő testi, lelki biztonságban tudhassa gyermekét.

A családi bölcsőde és az állami fenntartású intézmények közt a legnagyobb különbség a létszám (max. 7 gyermek), és a családi légkörhöz sokkal jobban hasonlító gondozás, nevelés.

A bölcsődei gondozás és nevelés terén minden tekintetben meg kell felelnünk az állami bölcsődékre is érvényes szabályoknak. Pl. a gyermekek önállóságra nevelés, étkeztetés, biztonság, stb. De sokkal családiasabb légkörben történik mindez, ahogy a neve is mutatja.

 

 

Mire figyeljen a szülő amikor helyet választ?

Minden családnak megvannak a maga szokásai, otthoni gondozási menete, és egy elképzelés, hol érezné magát jól a gyermek, és ami ugyanolyan fontos, hol, milyen gondozási környezetben érezné a szülő biztonságban gyermekét, mi az, amit elképzelt neki, mit tart lényegesnek.

Alapvető fontosságú, hogy kellően ismerjük meg a hely szellemiségét, szakmai programjának részleteit, a gyerekekkel foglalkozó gondozókat. Kérdezzünk, beszélgessünk sokat, és akkor döntsünk a kiszemelt bölcsőde mellett, ha mindezekkel egyetértünk. Minden bölcsőde szakmai programjában más terület a kiemelkedő.

 

Miben kiemelkedő, miben más a Mesélő Jelek™ családi bölcsőde? 

A Mesélő Jelek™ Programmal immár 9. éve abban segítünk a családoknak, szülőknek, hogy kiegyensúlyozottabb kapcsolatot élhessenek meg gyermekükkel, már a beszéd előtt is. Kiindulási alapunk a babajelbeszéd volt, melyből már egy 3 év alattiaknak szóló komplex fejlesztési programot hoztunk létre.

Idén indult kiscsoportos családi bölcsődénk Nádorvárosban, melyben 7 kisgyermeket tudunk fogadni, jelenleg a délelőtti időszakban, de hamarosan délután is elérhető lesz a bölcsőde. Amolyan fokozatos átmenet, közösségbe szoktató célzattal.
A gyermekek kommunikációját, beszédét, mozgását játékos formában, tudatos szakmai munkával fejlesztjük. A napi játékba rengeteg zenés, mondókás tevékenységet, mozgásfejlesztő eszközökkel történő, illetve finommotorikát támogató játékot építünk. Mivel a mozgás és beszédfejlődés szorosan összefügg, ezek egymást erősítve fognak észrevétlenül fejlődni a gyermeknél.

Kiemelkedő helyen vannak a beszédfejlődést támogató tevékenységek! 

Mindemellett természetesen maximális figyelmet fordítunk arra, hogy mindenki megkapja az egyéni figyelmet, hogy játékosan megtanulja a közösségi normákat, másokkal való együttműködést, ügyesedjen minden területen. Mindez tudatosan felépített, ámde a gyermek számára csupán játékként valósul meg. Mottónk: “Maximális egyéni figyelem, kedvesség, törődés észrevétlen, játékos fejlődés gyermekednek.”

 

Nyéki Márta
Mesélő Jelek™ Program alapítója, pedagógus, babajelbeszéd oktató, családi bölcsőde vezető

 

Mit tartalmaz konkrétan a Mesélő Jelek™ családi bölcsőde? Olvass tovább ITT!  (Kattints a zöld linkre!)
Kövesd Facebook oldalunkon az aktualitásokat: ITT!

Szólj hozzá te is