Ezekkel erősítheted babád bizalmát

Szia!

Gondolkodtál ezeken mostanában : Mennyire tartom harmonikusnak a kapcsolatot babámmal? Mindig tudok neki segíteni, ha sír, ha szüksége van rám? 

Milyen időszakban vagy? Jól esne egy kis motiváció, turbózás a lelkednek?

 

Új év kezdődött, én pedig határozott célként tűztem ki magamnak, hogy idén még több hasznos információval, ötlettel, tanáccsal fogok neked kedveskedni. ?

Téged mi motivál arra, hogy foglalkozz kisbabáddal és figyelj rá?

 

– Kötelességtudat?

– Felelősségtudat?

– Anyai ösztönöd?

– Kötődő, vagy válaszkész nevelési irányzat?

– Szeretnéd, ha megfelelően fejlődne?

– Kevesebb hisztit, sírást szeretnél?

– Jó lenne túlélni a baba és kisgyermekkort sok frusztráló helyzet nélkül?

– Örülnél, ha minél több dolgot ki tudna fejezni neked?

– Szeretnéd, ha bízna benned? Ha jó anyának érezne?

 

Ha a fentiek közül bármelyiknél magadra ismertél, akkor nagyon jó úton vagy,hiszen a lényeg, hogy figyelsz rá, törődsz vele, és a legjobbat szeretnéd neki.

De mikor is tudsz eljutni oda, hogy ez a kapcsolat megfelelő legyen, harmonikus, gördülékeny, és oda-vissza bizalommal működő?

Azt mindketten tudjuk, hogy sírás, problémás helyzetek nélküli kisbaba, kisgyermek nincs. De az egész attól emberi, hogy ezek vannak, és ezeket elfogadom. Úgy is tekinthetek rá, hogy minden probléma egy lehetőség, hamegoldom, abból tanulok, és fejlődöm. Fejlődik a babám is. Megismerjük egymást. Együtt megyünk az úton.

Ezektől erősödik a bizalom, a kapcsolat

 

 • Figyelek rá.
  Ezt könnyű leírni. De sokféle figyelem létezik. Ha értő figyelemmel vagyok a gyerekem iránt, ha megpróbálom megérteni, empátiával, szeretettel, ezt ő megérzi. Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszem a visszajelzéseit. Hagyom, hogy legyen véleménye. (Igen, a 6 hónaposnak is van véleménye, és ezt meg is hallgatom.)

 

 • Reagálok rá.
  A figyelem az alap. A megfelelő reagálás az, ha a gyermek közléssel próbálkozik, én meghallgatom, és valamilyen módon válaszolok neki. Ezt lehet, hogy gyakorolni kell. Tanulni. De ha figyelek magamra, akkor működik. És működik. Miért? Mert a gyermek megtanulja, hogy emberszámba veszik, hogy számít a véleménye, hogy meghallgatják, és érdekel, amit mondani szeretne. Így alakul ki a bizalom.

 

 • Mellette vagyok.
  Nem minden pillanatban. Nem várható el egy édesanyától, hogy mártír módon minden pillanatban rendelkezésre álljon. Ezt a baba sem várja el tőlem. De a fontos pillanatokban, a döntéshelyzetekben, amikor nehéz helyzetbe keveredik, amikor fáj valami, amikor nehéz megélni valamit, amikor gond van az elalvással, akkor ott vagyok. Jelen vagyok. Megölelem, fogom a kezét, elmondom neki, miért történik valami, vagy csak a hallgatásommal mellette vagyok.

 

 • Megnyugtatom.
  A fentiekből az következik, hogy tudja, számíthat rám. Sokkal hamarabb megnyugszik, ha időről időre, mindig biztosítom róla, hogy mellette vagyok, bármi történjen is. Ezzel alakul a biztonságos kötődés, bizalom.

 

 • Rugalmas vagyok.
  Megfigyelem a gyermekemet, és megpróbálom az ő igényei szerint alakítani a dolgokat. Megtanulom, mire van szüksége, és megadom neki azt. Nem azt jelenti, hogy feladom az életemet. Biztosítok magamnak saját időt. De tudom, hogy ez egy hosszú távú befektetés, és az első években a legfontosabb, hogy a gyermek biztonságban érezze magát. Ezt pedig az én jelenlétem, és alkalmazkodásom jelenti számára. Ha elég érett lesz rá, megtanul ő is alkalmazkodni. Én minta és példa vagyok a számára, amit mindenképp követni fog.

biztonságos kötődés kialakulását segíti, ha megtanulom, és megtanítom a babámat is arra, hogyan képes velem kommunikálniMit csináljon, hogy idővel minél könnyebben megértsem, amit közölni szeretne felém.

 

Milyen apró, egyszerű lépésekkel tudok haladni a könnyebb megértés és kommunikáció felé?

 

 • 1. Játékosság.
  Nem veszem túl komolyan a dolgokat, és próbálok minél több élethelyzetbe egy kis játékot, mókát, vidámságot csempészni. Nevetni!
  Tanulj a babádtól! Ő minden apróságnak, kedves gesztusnak tud örülni, nevetni, boldog tőle!

 

 • Visszajelzés.
  Egyszerűen elhatározom, hogy figyelni fogom a babám mozdulatait, jelzéseit, és mindig reagálok rá.  Ha közölni szeretne, akár babanyelven gügyögve, gagyogva, hangocskájával játszva, akár sírással, akár testének valamely jelzésével; én szólok hozzá, beszélek hozzá, vagy magamhoz ölelem, ha nem tudom, mi a gond.

 

 • Dicséret.
  A baba minden apróságnak örül, ha fejlődik, ha csinál valami újat! Ha anyadicséri és ujjong az új dolgok láttán, még jobban örül, még motiváltabb leszarra, hogy minél több dolgot tanuljon. Köztük azt is, hogy kifejezze magát, próbáljon kommunikációt kezdeményezni.

 

 • Éneklés, dalok.
  A zene, a dallam, a ritmus, mind segítik az érzelmek könnyebb kifejezését. A mozgással vagy tánccal kísért dallamoknál fokozottan érvényes ez. Nyitottabb lesz a baba, feloldódnak a benne lévő gátak, könnyebben kezdeményez közlést, könnyebben nyit feléd, és más felé is. A zene nyugtató. A zene segít. Anyának, babának is.
  Ha kézmozgással kísérjük, “elmutogatjuk” vagy jeleljük a mondókák tartalmát, még több élménnyel töltjük meg a közös éneklést, közben babám rengeteget fejlődik is.

 

 • Sok sok beszéd.
  Talán túl egyszerű dolognak tűnik, de ha elmesélem babámnak, mi történik vele, velünk, hihetetlen mód sokat segítek vele. Egyrészt sokkal könnyebben megérti a dolgok közti összefüggéseketbeszédértését rendkívüli módon fejlesztem (Igen, ennek nagyon nagy szerepe lesz később, az iskolai években, hogyan értelmezi az utasításokat, mennyire ügyes, gyors.); másrészt minél több beszédet hall, annál könnyebben tanulja a szavakat, hangokat, nyelvet,  az anyanyelvét (vagy akár ha két nyelvet tanul egyszerre is).

Beszédem mellé sokat gesztikulálok, el is mutogatom a dolgokat, mert ez segíti a megértést, és könnyebbé teszi babámnak, azt, hogy megtanuljon konkrét dolgokra konkrét jeleket, ezáltal pedig a beszéd előtt akár már másfél évvel olyan dolgokat tud nekem megmutatni, amit álmomban sem gondoltam volna. És ettől ő is, én is nagyon boldogok leszünk!

Babajeleket a Mesélő Jelek™ YouTube csatornáján is tanulhatsz, mondókákkal, dalokkal, versekkel, mesével.

Itt találod a videókat: YOUTUBE 

 

Ha hasznosnak találod a cikket, oszd meg kérlek, hogy más anyukákhoz is eljusson! Köszönöm!

Szólj hozzá!