Hogyan eszik a babám? Így hat az evés a beszédfejlődésre

Amikor a kislányom pár hónapos volt, rengeteget tájékozódtam hozzátáplálás témában. Arra a döntésre jutottam, hogy a BLW (baby led weaning) lesz a mi utunk. Kipróbáltuk. Bevált.

BLW (baby led weaning)

Az anyatej/tápszer mellett a hozzátáplálás úgy történik, hogy nem pépesételeket kanalazunk a baba szájába, hanem puha, vagy párolt, darabosdolgokat teszünk elé, kóstolgatni.

Nem fix mennyiségeket igyekszünk megetetni vele, hagyjuk, hogy ő fedezze fel a szilárd táplálékokat, megtapasztalja a textúrákat, az illatokat, megpróbálja a szájába venni, hogy tesztelje őket, és a saját tempójában haladjon a hozzátáplálással. Azaz, megtanuljon gyedül, ügyesen enni. De nem csak ez az egy előnye van.

 

A legjobb döntés volt. Több szempontból is.

Meggyőződésem, hogy a gyermek számára a legjobb, ha hagyom, saját maga tapasztaljon, döntsön, a saját tempójában történjenek a dolgok, maga alakítsa a dolgait (amennyire lehet), már egész pici kortól.

Bízom benne, figyelek rá, és segítem, amiben kellElismerem őt egy önálló, független személynek, és bízom benne, hogy képes a dolgokat megoldani.

Ismered Freud személyiségfejlődési fázisait? Ezek közül az első szorosan kapcsolódik ide:

 Az orális szakasz (0-18 hónapos korig)

A csecsemő onnantól, hogy képes kezébe venni a tárgyakatmindent a szájába vesz. Szeretné megérezni az ízét, az anyagát, az illatát. Tapasztalásának és interakcióinak nagy része ebből származik.

Tulajdonképpen a legösztönösebb dologból, a szopási reflexből eredeztethető, ezért jellemző, hogy mindent a szájukkal próbálnak elsőként felfedezni.

Ez egy rendkívül fontos része a baba megismerő tevékenységének. A tiltás helyett érdemes inkább olyan helyzeteket teremteni, amikor hagyhatod, hogy a körülötte lévő tárgyakat a szájába vegye, rágcsálja.

 

Hogyan függ össze az evés a beszéddel?

 

A beszéd valójában az evéssel kezdődik. Azt mondják, ahogyan a baba elkezd enni, úgy fog elkezdeni beszélni is.

 

Lehet, hogy te is hallottál már olyan kisgyermekről, aki nagyon rossz evő volt, nem akarta a szilárd ételeket elfogadni, és közben a beszéddel is gondja volt. Létező jelenség. Mindjárt megérted, miért lehet ez.

 

Erősítés a szoptatással

Azok a szájban lévő izmok, amiket a baba a szopásra, rágásra, az étel szájban való “kevergetésére” használ, később elengedhetetlenül szükségesek a beszédhez.

Amikor a baba szopik, (vagy cumisüvegből eszik – de itt kevésbé érvényesül ez), használja az ajkait, a nyelvét, az állkapcsát, az arc izmait. Ezek a testrészek együttműködve segítenek a csecsemőnek, hogy kiszívja a tejet. Tehát a szoptatás/etetés erőssé teszi a baba szájban lévő és száj körüli izmait.

 

A száj izmainak szerepe

Az ajkak fontos szerepet töltenek be a beszédképzés során, például az ‘”m”, “p” és “b” hangok alakításánál. Minél tovább szoptatjuk a babát, ez a rész  annál jobban fejlődik, annál ügyesebb lesz a későbbiekben. Ezen kívül például nagy szerepe van abban is, hogy az ételt bent tartsa a szájban.

 

Hozzátáplálunk

Amikor a baba elkezd szilárd ételt enni, ezek az izmok elkezdenek betölteni más, korábbitól eltérő funkciókat, megtanulnak másféle módon dolgozni.

Ha a babának sokáig csak pépes ételt adunk, ezek a változások, és többféle mozgásforma csak később fejlődik. (Ebből a szempontból például előnyös a BLW).

Ha sokáig csak pürésített étellel kínáljuk, gyengébben fejlődnek a szájizmok a beszédhez, a beszédhangok képzéséhez, nehezebben artikulál majd.

Ahogy a baba növekszik és minél változatosabb módon találkozik az étellel, itallal, annál jobban fejlődnek ezek az izmok, amiket később a beszédhez használ.

 

Ezekkel az egyszerű dolgokkal segíthetsz a babádnak

 

Evés kézzel – lábbal 

Akár a  BLW mellett döntesz, akár a pépes verzió mellett, néha felkínálhatod a konyhát játszótérnek. ?

Ha pépes ételeket, zöldség és gyümölcspüréket, főzelékeket adsz a babádnak, akkor is hagyhatod, hogy belenyúljon, kézzel próbálja megenni. Ha szilárdakat, akkor pedig még élvezetesebb a felfedezés!

 

Amint lehet, adj a kezébe szilárd ételt 

Figyeld, mikortól érett rá a babád, hogy szilárd ételt adj a kezébe. Ha az elején kanalazással kínálod neki az ételt, 10-11 hónapos kortól már biztosan kínálhatodkiflivel, puha keksszel, almával, illetve egészben megpárolt, megfőzött zöldségekkel, (pl sárgarépa a húslevesből, sült alma).

 

Ivás pohárból

Egyrészt ha szoptatsz, akkor nem zavar be a baba ritmusába, nem okoz zavart, ha a pótolandó folyadékot pohárból adod a babának.

pohárból ivás egy rendkívül fontos dolgot tanít a picinek, a helyes nyelés technikáját. Ezzel olyan logopédiai problémát lehet megelőzni, mint a nyelvlökéses nyelés.

 

Az evés területe tehát egy fontos szegmens a baba életében, ha kicsit odafigyelsz, több problémát megelőzhetsz. De lényeges, hogy a beszédfejlődés számos más tényező befolyásolja, így ne csak erre alapozz.

Mindig úgy válaszd meg a megoldásokat, ahogyan azt te a legjobbnak látod, ami hozzád legközelebb áll, amit a babád igényeihez igazodónak érzel.

 

 

FONTOS!

Bármilyen típusú hozzátáplálást választasz a babáddal, előtte tájékozódj! Hiszen a legfontosabb, hogy babád biztonságosan kapja meg az ételeket, és te megbizonyosodj róla, hogy ez nektek a legjobb választás.

A baba beszédfejlődésével kapcsolatban az édesanya megfigyelése, megérzése a legfontosabb, és általában a legbiztosabb is. De ha bármi olyan dolgot tapasztalsz, amivel kérdésed merül fel, keress fel szakembert.

Nyéki Márta

 

Ha hasznosnak találtad az írást, lájkold, vagy oszd meg ismerőseiddel!

Szólj hozzá!