Győr
0620/294-8418

Hogyan eszik a babám? Így hat az evés a beszédfejlődésre

Amikor a kislányom pár hónapos volt, rengeteget tájékozódtam hozzátáplálás témában. Arra a döntésre jutottam, hogy a BLW (baby led weaning) lesz a mi utunk. Kipróbáltuk. Bevált.

BLW (baby led weaning)

Az anyatej/tápszer mellett a hozzátáplálás úgy történik, hogy nem pépesételeket kanalazunk a baba szájába, hanem puha, vagy párolt, darabosdolgokat teszünk elé, kóstolgatni.

Nem fix mennyiségeket igyekszünk megetetni vele, hagyjuk, hogy ő fedezze fel a szilárd táplálékokat, megtapasztalja a textúrákat, az illatokat, megpróbálja a szájába venni, hogy tesztelje őket, és a saját tempójában haladjon a hozzátáplálással. Azaz, megtanuljon gyedül, ügyesen enni. De nem csak ez az egy előnye van.

 

A legjobb döntés volt. Több szempontból is.

Meggyőződésem, hogy a gyermek számára a legjobb, ha hagyom, saját maga tapasztaljon, döntsön, a saját tempójában történjenek a dolgok, maga alakítsa a dolgait (amennyire lehet), már egész pici kortól.

Bízom benne, figyelek rá, és segítem, amiben kellElismerem őt egy önálló, független személynek, és bízom benne, hogy képes a dolgokat megoldani.

Ismered Freud személyiségfejlődési fázisait? Ezek közül az első szorosan kapcsolódik ide:

 Az orális szakasz (0-18 hónapos korig)

A csecsemő onnantól, hogy képes kezébe venni a tárgyakatmindent a szájába vesz. Szeretné megérezni az ízét, az anyagát, az illatát. Tapasztalásának és interakcióinak nagy része ebből származik.

Tulajdonképpen a legösztönösebb dologból, a szopási reflexből eredeztethető, ezért jellemző, hogy mindent a szájukkal próbálnak elsőként felfedezni.

Ez egy rendkívül fontos része a baba megismerő tevékenységének. A tiltás helyett érdemes inkább olyan helyzeteket teremteni, amikor hagyhatod, hogy a körülötte lévő tárgyakat a szájába vegye, rágcsálja.

 

Hogyan függ össze az evés a beszéddel?

 

A beszéd valójában az evéssel kezdődik. Azt mondják, ahogyan a baba elkezd enni, úgy fog elkezdeni beszélni is.

 

Lehet, hogy te is hallottál már olyan kisgyermekről, aki nagyon rossz evő volt, nem akarta a szilárd ételeket elfogadni, és közben a beszéddel is gondja volt. Létező jelenség. Mindjárt megérted, miért lehet ez.

 

Erősítés a szoptatással

Azok a szájban lévő izmok, amiket a baba a szopásra, rágásra, az étel szájban való “kevergetésére” használ, később elengedhetetlenül szükségesek a beszédhez.

Amikor a baba szopik, (vagy cumisüvegből eszik – de itt kevésbé érvényesül ez), használja az ajkait, a nyelvét, az állkapcsát, az arc izmait. Ezek a testrészek együttműködve segítenek a csecsemőnek, hogy kiszívja a tejet. Tehát a szoptatás/etetés erőssé teszi a baba szájban lévő és száj körüli izmait.

 

A száj izmainak szerepe

Az ajkak fontos szerepet töltenek be a beszédképzés során, például az ‘”m”, “p” és “b” hangok alakításánál. Minél tovább szoptatjuk a babát, ez a rész  annál jobban fejlődik, annál ügyesebb lesz a későbbiekben. Ezen kívül például nagy szerepe van abban is, hogy az ételt bent tartsa a szájban.

 

Hozzátáplálunk

Amikor a baba elkezd szilárd ételt enni, ezek az izmok elkezdenek betölteni más, korábbitól eltérő funkciókat, megtanulnak másféle módon dolgozni.

Ha a babának sokáig csak pépes ételt adunk, ezek a változások, és többféle mozgásforma csak később fejlődik. (Ebből a szempontból például előnyös a BLW).

Ha sokáig csak pürésített étellel kínáljuk, gyengébben fejlődnek a szájizmok a beszédhez, a beszédhangok képzéséhez, nehezebben artikulál majd.

Ahogy a baba növekszik és minél változatosabb módon találkozik az étellel, itallal, annál jobban fejlődnek ezek az izmok, amiket később a beszédhez használ.

 

Ezekkel az egyszerű dolgokkal segíthetsz a babádnak

 

Evés kézzel – lábbal 

Akár a  BLW mellett döntesz, akár a pépes verzió mellett, néha felkínálhatod a konyhát játszótérnek. ?

Ha pépes ételeket, zöldség és gyümölcspüréket, főzelékeket adsz a babádnak, akkor is hagyhatod, hogy belenyúljon, kézzel próbálja megenni. Ha szilárdakat, akkor pedig még élvezetesebb a felfedezés!

 

Amint lehet, adj a kezébe szilárd ételt 

Figyeld, mikortól érett rá a babád, hogy szilárd ételt adj a kezébe. Ha az elején kanalazással kínálod neki az ételt, 10-11 hónapos kortól már biztosan kínálhatodkiflivel, puha keksszel, almával, illetve egészben megpárolt, megfőzött zöldségekkel, (pl sárgarépa a húslevesből, sült alma).

 

Ivás pohárból

Egyrészt ha szoptatsz, akkor nem zavar be a baba ritmusába, nem okoz zavart, ha a pótolandó folyadékot pohárból adod a babának.

pohárból ivás egy rendkívül fontos dolgot tanít a picinek, a helyes nyelés technikáját. Ezzel olyan logopédiai problémát lehet megelőzni, mint a nyelvlökéses nyelés.

 

Az evés területe tehát egy fontos szegmens a baba életében, ha kicsit odafigyelsz, több problémát megelőzhetsz. De lényeges, hogy a beszédfejlődés számos más tényező befolyásolja, így ne csak erre alapozz.

Mindig úgy válaszd meg a megoldásokat, ahogyan azt te a legjobbnak látod, ami hozzád legközelebb áll, amit a babád igényeihez igazodónak érzel.

 

 

FONTOS!

Bármilyen típusú hozzátáplálást választasz a babáddal, előtte tájékozódj! Hiszen a legfontosabb, hogy babád biztonságosan kapja meg az ételeket, és te megbizonyosodj róla, hogy ez nektek a legjobb választás.

A baba beszédfejlődésével kapcsolatban az édesanya megfigyelése, megérzése a legfontosabb, és általában a legbiztosabb is. De ha bármi olyan dolgot tapasztalsz, amivel kérdésed merül fel, keress fel szakembert.

Nyéki Márta

 

Ha hasznosnak találtad az írást, lájkold, vagy oszd meg ismerőseiddel!

Szólj hozzá te is