Ha karácsony, akkor mézeskalács! ? Én idén próbáltam ki először, de annyira jól sikerült, hogy többen kérték a receptet.
Nekem sincs sok időm. Ez pedig hamar, gyorsan elkészült. És hmm… nagyon finom lett!
Hozzávalók:
9 evőkanál kristálycukor
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
1 mokkáskanál fahéj
14 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
9 evőkanál méz
1/2 evőkanál szódabikarbóna
60 dkg liszt
A díszítéshez:
1 tojás fehérje
kb. 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a vajat (én kicsit mikróban megolvasztottam, nem folyósra, csak hogy ne legyen kemény), és a tejfölt egy nagy tálban összekevertem.
Robotgéppel szép simára lehet keverni.
A mézet a szódabikarbónával összemelegítettem. (Forralni a mézet nem szabad, mert kimegy belőle minden értékes anyag.) Ezt a masszához kevertem, majd beleadagoltam és elkevertem benne a lisztet is.
Ezt a robotgép “hullámos” keverőszárával kevertem.
Ezután hűtőbe tettem, mert így még nagyon lágy a tészta. 2-3 órát állt a hűtőben, ezután tökéletes állagú lett.
Amikor készíteni akartam a sütiket, a sütőt előmelegítettem kb. 170 fokra.
Beliszteztem a nyújtódeszkát, és a tészta kb. felét vettem ki először, azt kicsit átgyúrtam, majd szép vékonyra (2-3 mm) nyújtottam. Volt, amelyik adag pici vékonyabb, volt amelyik vastagabbra sikerült, de mindegyik tökéletesen megsült, de egy tepsibe ne tegyél nagyon különbözőeket.
A kívánt formákra kiszaggattam a tésztát (nálam persze most csak pillangók készültek.) ?
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, kicsi helyet kell hagyni köztük, mert megnőnek, és összekapaszkodnak. ?
Sütőben néhány perc alatt szép világosra sütöttem őket. Körülbelül 5 perc, de néztem, és amikor már elkezdett icipicit barnulni a teteje, vettem is ki. Ha túlsül, akkor keményebb lesz.
Ebből az adagból nekem legalább 50 db lett, de a pillangók elég nagyok voltak, szóval ez szép nagy adag, viszont amikor nekiáll az ember, hamar sül, lehet gyorsan egymás után sütögetni őket.
Két tepsit használtam, így még gyorsabban ment.
A díszítés:
1 tojásfehérjét felvertem, majd elkevertem 15-17 dkg átszitált porcukorral. (Ez függ attól is, milyen méretű volt a tojás.) Szép folyósnak kell lennie.
8 csepp citromlét tettem bele, hogy szép fehér maradjon.
Sima, vastagabb zacskóba töltöttem, a végére pici lyukat vágtam, és jöhetett a díszítés. Ez már fantázia kérdése. Apró kis díszítő cukorkákat, vagy egyéb ehető díszeket is lehet a masszába tenni, szépen megszárad néhány óra alatt.
Ezután már csak el kell fogyasztani, megkínálni a vendégeket, és bezsebelni a dicséreteket! ?
Ha karácsonyfára szeretnél akasztani belőle, azokra még sütés előtt tegyél kicsi lyukat hurkapálcika végével.
Jó étvágyat az illatos, puha mézeskalácshoz!
Kattints a képre, nézd meg a részleteket:
Csomagban: https://meselojelek.hu/termek/limitalt-meses-karacsonyi-ajandekcsomag/
Karácsonyi Mondókatár: https://meselojelek.hu/termek/karacsonyi-mondokatar/
Csendeskönyv: https://meselojelek.hu/termek/csendeskonyv-matatokonyv-teli/