Anyabarát, gyors, puha mézeskalács

Ha karácsony, akkor mézeskalács! ? Én idén próbáltam ki először, de annyira jól sikerült, hogy többen kérték a receptet.

Nekem sincs sok időm. Ez pedig hamar, gyorsan elkészült. És hmm… nagyon finom lett!

Azonnal puha, egyszerű mézeskalács recept:

 

Hozzávalók:

9 evőkanál kristálycukor

2 db egész tojás

2 db tojássárgája

1 mokkáskanál fahéj

14 dkg vaj

2 evőkanál tejföl

9 evőkanál méz

1/2 evőkanál  szódabikarbóna

60 dkg liszt

 

A díszítéshez:

1 tojás fehérje

kb. 15 dkg porcukor

 

Elkészítés:

A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a vajat (én kicsit mikróban megolvasztottam, nem folyósra, csak hogy ne legyen kemény), és a tejfölt egy nagy tálban összekevertem.

Robotgéppel szép simára lehet keverni.

A mézet a szódabikarbónával összemelegítettem. (Forralni a mézet nem szabad, mert kimegy belőle minden értékes anyag.) Ezt a masszához kevertem, majd beleadagoltam és elkevertem benne a lisztet is.

Ezt a robotgép “hullámos” keverőszárával kevertem.

Ezután hűtőbe tettem, mert így még nagyon lágy a tészta.  2-3 órát állt a hűtőben, ezután tökéletes állagú lett.

 

Amikor készíteni akartam a sütiket, a sütőt előmelegítettem kb. 170 fokra.

Beliszteztem a nyújtódeszkát, és a tészta kb. felét vettem ki először, azt kicsit átgyúrtam, majd szép vékonyra (2-3 mm) nyújtottam. Volt, amelyik adag pici vékonyabb, volt amelyik vastagabbra sikerült, de mindegyik tökéletesen megsült, de egy tepsibe ne tegyél nagyon különbözőeket.

A kívánt formákra kiszaggattam a tésztát (nálam persze most csak pillangók készültek.) ?

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, kicsi helyet kell hagyni köztük, mert megnőnek, és összekapaszkodnak. ?

Sütőben néhány perc alatt szép világosra sütöttem őket. Körülbelül 5 perc, de néztem, és amikor már elkezdett icipicit barnulni a teteje, vettem is ki. Ha túlsül, akkor keményebb lesz.

Ebből az adagból nekem legalább 50 db lett, de a pillangók elég nagyok voltak, szóval ez szép nagy adag, viszont amikor nekiáll az ember, hamar sül, lehet gyorsan egymás után sütögetni őket.

Két tepsit használtam, így még gyorsabban ment.

A díszítés:

1 tojásfehérjét felvertem, majd elkevertem 15-17 dkg átszitált porcukorral. (Ez függ attól is, milyen méretű volt a tojás.) Szép folyósnak kell lennie.

8 csepp citromlét tettem bele, hogy szép fehér maradjon.

Sima, vastagabb zacskóba töltöttem, a végére pici lyukat vágtam, és jöhetett a díszítés. Ez már fantázia kérdése. Apró kis díszítő cukorkákat, vagy egyéb ehető díszeket is lehet a masszába tenni, szépen megszárad néhány óra alatt.

 

Ezután már csak el kell fogyasztani, megkínálni a vendégeket, és bezsebelni a dicséreteket! ?

 

Ha karácsonyfára szeretnél akasztani belőle, azokra még sütés előtt tegyél kicsi lyukat hurkapálcika végével.

 

Jó étvágyat az illatos, puha mézeskalácshoz!


 

Téli limitált könyvecskéink a minőségi időhöz, akár karácsonyra

Kattints a képre, nézd meg a részleteket:

 

 

Csomagban: https://meselojelek.hu/termek/limitalt-meses-karacsonyi-ajandekcsomag/

Karácsonyi Mondókatár: https://meselojelek.hu/termek/karacsonyi-mondokatar/

Csendeskönyv: https://meselojelek.hu/termek/csendeskonyv-matatokonyv-teli/

Szólj hozzá!