Beszéljünk a babajelbeszédről

A legfontosabb kérdésekre kitérő cikk a babajelbeszéd módszerről, annak hátteréről és hatásairól

 

 

 

Beszéljünk a babajelbeszédről – a legfontosabbakról röviden

 

 

 

 

MI A BABAJELBESZÉD?

A babajelbeszéd a babák és a szülők közti kommunikációt egészíti ki, segíti, amíg a baba nem érett a beszédre, azaz nem tud szavakkal kommunikálni.

 

A babajelbeszéd a gyermek természetes gesztusaira, kéz- és testmozdulataira épül, melyeket ösztönösen, és később az utánzással megtanul és használ. (Pl. integetés, tapsolás, gyere-gyere mozdulat, felemeli a kezét, ha szeretné, hogy felvegyük, dörzsöli a szemét, ha fáradt, stb.).

Ahogy ezeket az egyszerű jelzéseket megtanulja a baba, úgy minden másra is taníthatunk jeleket, megkönnyítve ezzel az ő és saját dolgunkat is. Mi könnyebben megérthetjük őt, de ami még fontosabb, hogy a gyermekünk ki tudja fejezni magát, és a megértettség által nem lesz frusztrált, kevesebbet fog sírni, és nyugodtabb lesz, mivel ő képes arra, hogy kifejezze magát és a gondolatait, szükségleteit.

Óriási könnyebbség, és megnyugvás szülőnek és gyermeknek is, másrészt egy rendkívüli módon fejlesztő, vidám, játékos tevékenység, melyet könnyen beépíthetünk a mindennapokba.

 

 

 

HOGY  KELL ELKÉPZELNI A JELELÉST A GYERMEKEKKEL?

A babajeleket hasonlóan kell elképzelni, mint a hallássérültek által használt kézjeleket, minden fontos szóhoz tudunk rendelni egy kézjelet, azonban a babajelbeszédnél nem jelelünk minden szót, csak a lényeget. Nagy különbség továbbá az, hogy itt a jelek használatával fejlesztjük a kommunikációt, a beszédet, a beszédértést. Mindig a hangzó beszéd mellé mutatunk babajeleket.

A beszédünk, mondókák, énekek mellé jeleljük a fontos szavaknak megfelelő kézjelet, így a baba a sok ismétlés során, az utánzás képességével először megérti, majd elsajátítja a babajeleket. Mivel ez a baba számára egy játék, örömteli tevékenység, amikor már „ráérzett a babajelelés ízére”, könnyedén fog tanulni sok-sok babajelet. A babák akár 150-200 jelet tudnak, mire megtanulnak beszélni. (Ez azt is jelenti, hogy _passzív_ szókincsük hatalmas.) A beszédtanulásban könnyebbség lesz, könnyebben tanulja meg a szavakat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy többszörös szókinccsel rendelkeznek a babajelelő babák. Beszédük pedig hirtelen és nagyon aktívan indul be, amikor éretté válnak a beszédre.

A babajeleket ezután elhagyják, hiszen egyszerűbben és változatosabb módon tudják kifejezni magukat a szavakkal.

 

 

KIKNEK AJÁNLOTT?

Úgy gondolom, hogy minden édesanyának alapszinten el kellene sajátítani a babajelbeszéd módszer alapjait, annyira sok előny származik belőle. Többé, tartalmasabbá, és biztonságosabbá teszi a kapcsolatot, ráadásul fantasztikus fejlesztő hatása van.

Még azok a gyerekek is, akik korán kezdenek beszélni, vagy nyugodtak, és az anyuka szinte mindent jól megért a babájától, náluk is hasznos. Olyan dolgokat tudunk meg a babától, amiket szavak nélkül semmiképp nem tudnánk meg. Ez egy plusz képesség arra, hogy megpróbálja magát megértetni a környezetével, önbizalmat ad, magabiztosabbá tesz, a sírás vagy nyűglődés helyett ezt az utat választja a gyermek.

 

MENNYI IDŐS BABÁVAL ÉRDEMES ELKEZDENI?

Úgy gondolom, hogy soha nincs túl korán, minél előbb elkezdi az anya ennek a fajta kommunikációnak a megismerését, annál több idő lesz élvezni a „beszélgetést” a babával, már szavak nélkül is. Ha 3—4 hónapos kor körül elkezdjük, kicsit többet kell várnunk arra, hogy a baba visszajelezzen. Átlagban 6-7 hónapos kortól lehet várni, hogy  visszamutasson jeleket, és nagyjából 11-14 hónapos kor között kezdődik az az időszak, amikor akár azonnal visszajeleli  azt, ami felkeltette az érdeklődését. De ez egyéni képességek, fejlettség függvénye is..

 

Miért jó a babának?

 • A jelek használatával könnyebben megérti, megtanulja a szavak jelentését (beszédértés)
 • Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz, mert van egy eszköz a kezében, amivel ki tudja fejezni gondolatait, igényeit
 • Kevesebb szorongás, frusztráció, sírás
 • Fejleszti az értelmi- és érzelmi intelligenciát, nő az IQ szint
 • Fejleszti a kognitív képességeket, az emlékezetet, fogalmi gondolkodást, logikát, asszociációt
 • Jobb nyelvi készségeket, nagyobb szókincset eredményez
 • Sikerélményt okoz a babának, hogy már szavak nélkül is képes megértetni magát. Ettől magabiztosabb lesz, nő az önbizalma

Miért jó az édesanyának?

 • Egyszerűbben megérti babáját
 • Nyugodtabb, mert van egy eszköz a kezükben a könnyebb megértéshez
 • Játéktevékenységen keresztül olyan pluszt adhat a babának, mely ráadásul fejlesztő is

Milyen hatásai vannak a baba-anya kapcsolatra?

 • A megértés és megértettség hatása nyugodtabb, harmonikusabb baba-anya kapcsolat
 • Erősödik a bizalom, hiszen a baba tudja, hogy megértjük őt
 • Erősödik az egészséges és biztonságos kötődés
 • Az anya/apa kompetensebbnek érezheti magát szülői feladataiban, hiszen tudja, hogy képes reagálni gyermeke igényeire

 

 

 

MI TÖRTÉNIK, HA NEM ÉRTEM MEG A BABÁM JELZÉSEIT? 

Ha a baba folyamatosan téves visszajelzést kap a közlési szándékára, idővel csökkenni fog a kommunikációs kedve, önbizalma, és megrendül bizalma is a környezete felé.

A 2-3 éves korban beköszöntő dackorszak pedig egy kifejezetten nehéz időszak tud lenni, de a babajelekkel kiválóan meg tudjuk könnyíteni ezt az időszakot, és egyszerűbbé tenni a babánk helyzetét.  A számtalan hiszti, földhöz vágás és sírás helyett képesek vagyunk „megbeszélni”  a szituációkat. Az odafigyelés babajelekkel kiegészítve szinte nullára tudja redukálni a dackorszakot (saját tapasztalat, 5 éves a gyermekem)!

Megfigyelések alapján az a gyermek, aki még 2 éves korában nem beszél, vagy nem tudja magát megértetni,  6 évesen sokkal visszahúzódóbb, és bátortalanabb társainál.

 

 

 

NEM LESZ LUSTA BESZÉLNI A GYERMEK, HA BABAJELEKKEL MEGÉRTETI MAGÁT?

Éppen ellenkezőleg. A kézjelek használata olyan területeket aktivizál a baba agyában, ami segíti, támogatja a beszédfejlődést. Nagyobb szókinccsel fog rendelkezni, amikor elindul a beszéd. Nagyobb kedvvel, önbizalommal fog kommunikálni.

A beszédre több területen is meg kell érni, és amikor a gyermek minden téren eléri ezt a fejlettséget, és nincs semmilyen hátráltató tényező (pl. hallásprobléma, idegrendszeri éretlenség, stb.), a gyermek robbanásszerűen, nagy szókinccsel, és kiemelkedő nyelvi készségekkel fog elkezdeni beszélni, ráadásul könnyebben tanulnak később idegen nyelveket.

A beszéd egy magasabb rendű kommunikációs forma. Amikor a baba érett lesz rá, azt fogja választani, hiszen a szóbeli kommunikációval könnyebben, egyszerűbben és színesebben ki tudja fejezni magát. Ez a természetes folyamata a kommunikáció fejlődésének. A babajeleket pedig idővel elhagyják, átveszi szerepét a beszéd.

 

 

 

MILYEN SZAKEMBEREK AJÁNLJÁK A BABAJELBESZÉDET?

Logopédusok, védőnők, és a korai fejlesztésben tevékenykedő szakemberek is egyre inkább megismerik, és ajánlják a családoknak ezt a lehetőséget.

A gyógypedagógiában is használják, külföldön számos területen, pl. beszédindító terápiák részeként, később olvasási nehézségekkel küzdő gyermekeknél, és olyan állapotoknál, amikor a nyelvi kifejezés, a beszédfejlődés nehezített, pl. Down-szindróma.

Iskolás kori tanulási, számolási és olvasási nehézségeket is megelőzhetünk a babajelbeszéd használatával.

 

 

 

CSAK HALLÓ BABÁKKAL LEHET BABAJELELNI?

Igen. A babajelbeszéd módszere a beszéd és a jelek együttes alkalmazásán alapul, a hallássérült babák és személyek jelnyelvre való oktatása más módszer szerint zajlik. Ezen kívül a babajelbeszéd abban is eltér, hogy a jelnyelv nyelvtani részét nem alkalmazzuk, csupán az egyes kézjeleket.

 

 

 

 

HONNAN LEHET MEGTANULNI A BABAJELBESZÉD MÓDSZERT? 

Az interneten sok segítő információ, leírás (Mesélő Jelek Blogban), és Mesélő Jelek babajeles, mondókás videók (YouTube csatorna)  találhatók, melyekből el lehet kezdeni az otthoni babajelelést.

A Mesélő Jelek™ Babajelbeszéd Program most már 9 termékből álló, Komplex módszertani oktató csomaggal segíti a szülőket az első lépésektől egészen a gyakorlatig. Kézzel fogható útmutatást, és ötleteket adnak a mindennapi játékos tanulásoz.

Megnézem a komplex módszertani oktató csomagot 

Akinek van rá lehetősége, mindenképpen ajánlom, hogy látogasson el egy babajelbeszéd előadásra vagy tanfolyamra,  ahol biztosan kellő információt és tudást kaphat ahhoz, hogy elsajátítsa, és otthon babájával alkalmazza a babajeleket, az egész család legnagyobb örömére.

 

 

Nyéki Márta
pedagógus, a Mesélő Jelek™ Program alapítója

 

 

OLVASS MÉG TÖBBET A BABAJELBESZÉD MÓDSZERRŐL

A babajelbeszédről 

Nem mindennapi segítség a többnyelvű családoknak 

10 dolog, amit a kezdő anyák tudni akarnak a babajelbeszédről

5+1 egyszerű tipp, hogyan kezdd a babajelbeszédet babáddal

Hogyan eszik a babám – Így hat az evés a beszédfejlődésre

A babajelekről egy logopédus szemével

Foglalkozásaink

Tananyag, segítség az otthoni tanuláshoz 

 

Szólj hozzá!