Ha korán elkezdtük a babajelek használatát

Sziasztok!

Egy mai gondolatot szeretnék megosztani veletek. Azon tűnődtem, hogyan alakul ki a babákban, gyerekekben az, hogy megértsék, megtanulják a babajeleket. Részben saját tapasztalatomat osztanám meg, mely arra az esetre vonatkozik, amikor a babával már nagyon korán (értsd 0-6 hónap között) elkezdtük megismertetni a babajeleket.

Azt tudjuk, hogy a babák már néhány hónapos kortól kezdve nagyon figyelnek, megfigyelnek minket, a világot, hiszen valami hihetetlen nagy energia és tanulási vágy van bennük, és mindent szeretnének megtanulni, leutánozni. Ha már néhány hónapos kortól elkezdjük a babajelekkel megismertetni gyermekünket, mutogatunk neki ezt-azt a beszédünk mellé, akkor – ezt tapasztalom is a kislányomon – a következőképpen alakul a folyamat. Persze ezt általánosságban mondom, mivel minden gyermek fejlődési, tanulási üteme más.)

 

A folyamat:

Érdeklődik, figyel arra, amit mondasz, mutatsz.

-Észreveszi, hogy a kezedet is sokszor használod, mikor kommunikálsz vele.

Tetszik neki, hogy “hadonászol, mutogatsz” a kezeddel, miközben esetleg viccesen beszélsz hozzá, de legalábbis figyelemfelkeltően.

-Ő is elkezdi használni a kezeit. Adott helyzetben vagy leutánozza, amit mutatsz, vagy ő is hadonászik, integet és ez nagy örömmel tölti el.

-Megtanulja, elkezdni érteni, hogy ezek a kézmozdulatok mindig tartoznak valamihez.

-A gyakran használt jeleket idővel hozzákapcsolják a kimondott szóhoz, a tárgyhoz, a jelentéshez.

-Egy idő után már várja, hogy mutatsz-e valamit amikor beszélsz, vagy szavasak mondasz (rá rápillant a kezedre)

Mosollyal vagy érdeklődő arckifejezéssel, esetleg kitörő örömmel nyugtázza azt, amit  már megért, amikor mutatod. (Esetleg utánad mutatja is.)

 

És egyszer csak jön egy olyan áttörés, melyet úgy szoktunk mondani “ráérez az ízére”.

-Amikor szinte már mindig azt figyeli, hogy mit mutatsz, mindig várja, hogy a beszéd mellé mutatsz-e. És amikor már elkezd több jelet is megpróbálni utánozni.

-Van, amit már egyből meg tud tanulni (főleg, ami nagyon érdekes számára).

-Ő is folyton “mutogat” a kezével, amit egyelőre nem mindig értesz meg, mivel kis kezei még nem olyan ügyesek, hogy mindent pontosan tudjon mutatni.

-Ez az áttörés nagyban függ attól, hogy mikor kezdtél el neki jelelni, és milyen gyakran használod őket; de nagyjából olyan 8 és 12 hónap közé tehető. Innentől pedig  – ha anyának van elég kitartása – nincs megállás, a gyerkőc minden nap új vagy több új jelet is képes, és szeretne majd megtanulni, és örömmel használja majd azokat.

 

Ha van saját tapasztalatod e téren, szívesen olvasom, ha megírod nekem az info@meselojelek.hu e-mail címre.

Szólj hozzá!