Hogyan vezessem be a babajeleket az életünkbe?

Az elmúlt hónapokban viszonylag sokan fordultak hozzám azzal, tanácsoljakvalamit, hogyan kezdjenek el jelelni a babával. Mindenkinek szívesen írok egyénileg, ha bármilyen kérdéssel, kéréssel megkerestek! Sőt, arra gondoltam, most összeszedem ezeket a tanácsokat, röviden; miként érdemes bevezetni a babajeleket a hétköznapokba.

Az alábbiakban 3 olyan tippet olvashattok, melyeket könnyedén elsajátíthattok ti is a babátokkal, akár már néhány hónapos kortól is.

1.Tanulj meg néhány jelet – könyvből, vagy videókból.

Ez legyen az első lépés. Nem szükséges sok jellel kezdeni, elég 4-5 jeletmegnézned, és elsajátítanod. A Babajelbeszéd c. könyv szótár részében 70 jelet találsz, a DVD-ben is több, mint 50-et. A YouTube csatornán is nézegethetsz videókat, ezen a linken: Mesélő Jelek videók

2.Kezdésnek ezeket a jeleket ajánlom

A néhány hónapos babák még épp hogy elkezdik felfedezni a világot, nem érdekli őket olyan sok minden. Ha 4-5 hónapos korban vagy annál korábban kezdesz el jelet mutatni, akkor mindenképp a TEJ legyen az első, ezen kívül még esetleg lehet a LÁMPÁT, a MÉG jelet, vagy a VÉGE jelet bevezetni. Ha már 6-8 hónapos kor után vagy, több a lehetőség. Az előbbieken kívül választhatsz egy kedvenc állatot, KUTYA, CICA, MADÁR, stb; lehet az ANYA, APA, FÜRÖDNI, vagy bármi olyan jel, ami nálatok sláger.

3.Mikor mutassam?

Mivel az étkezés központi dolog a babáknál, és egy nap többször is előfordul, mindenképp érdemes elsők közt az étkezéseknél jeleket használni. A TEJ jelét, mielőtt megeteted, vagy az ENNI jelét, ha már szilárd ételt eszik a baba. Ezen kívül a MÉG és VÉGE jeleket is lehet. Játéktevékenységeknél vagy fürdésnél is be lehet ezeket vezetni.

Ezek az alapok, amik néhány nap, vagy hét után szinte szokássá válnak, és azt veszed észre, hogy mindig jelelsz a babának ? Ezután már rád van bízva, mely jeleket mikor kezdesz mutatni, igazából nincs rá szabály. Ahogy kedved és időd engedi. Egy fontos dolog:

Ha megtetszett a módszer, és elhatároztad, hogy tanítasz jeleket a babádnak, ne hagyd abba, hagyj egy kis időt magadnak, hogy szokásoddá váljon, és beépüljön a hétköznapokba. Nem nehéz, meglátod. Hajrá! ?

Szólj hozzá!