Lépések a kiegyensúlyozottabb anyaléthez – 10 gondolatom, mely közelebb visz a nyugalomhoz

Ki mondta, hogy egy anyának folyton aggódni kell?

Tegyél te is magadért! Ha te “jól” vagy, minden gördülékenyebben működik.

 

Ismered ezt az angol mondást?

“Happy wife, happy life.”

Szerintem rátapintottak a lényegre. ?

 

Mielőtt belevágnék a 10 pontba, hadd meséljek egy kicsit magamról.

Sok helyen olvashatsz pozitív gondolkodásra sarkalló írásokat. Átfutod, bólintasz, hogy mennyire igazak! Igen, majd próbálok nem aggódni annyit, odafigyelek a gondolataimra, mert tudom, hogy lényeges.

De a lelkesedés lángja néha fellobban, aztán alább hagy.

Igen. Mert ez nem könnyű. Nem megy egyik pillanatról a másikra.

Gyakorolni kell. Tudatosan odafigyelve.

 

Én körülbelül 10-12 éve indultam el azon az úton, amit úgy hívnék, tudatosság. Történtek felismerések az életemben, és elkezdtem egyre jobban odafigyelni arra, hogy mi miért van. Talán jelenteni akar valamit? Nekem szól? Milyen következtetést tudok levonni belőle? Mit tanultam ebből az életeseményből?

Te szoktál így nézni a helyzetekre?

Szinte észrevétlenül változott át a régi gondolkodásom azzá, amilyen most. És folyamatosan változik.

Régen panaszkodtam, hogy miért esik az eső, miért van 40 fok, ha fújt a szél az volt a baj, ha lekéstem a buszt, az. És mindig mást, vagyis az egész világot okoltam mindenért. Nem láttam, még nem tudtam, hogy minden, ami az életemben történik, azért egyedül, csakis ÉN vagyok a felelős.

Ha sietek, és folyton piros lámpát kapok, bosszankodhatok. De észrevehetem azt is, hogy ez csak azért van, lassítsak a tempón (az életemben).

Ha esik az eső, bosszankodhatok, hogy sáros leszek, de észrevehetem utána a szivárványt is. Vagy együtt örülhetek a lányommal, aki imádja végigugrálni az összes pocsolyát. ?

Csak úgy lenne érdemes élni, hogy a történésekben meglátom a jót, a szépet, a számomra fontosat. A nehézségeket pedig tanításnak, tapasztalatszerzésnek fogom fel. Igyekszem tanulni, fejlődni, boldognak lenni, örülni a pillanatoknak.

 

Biztos vagyok benne,  ha itt vagy, és olvasol, akkor az alábbiakban megtalálod azt a néhányat, amivel azonosulni tudsz. Érzed, hogy most már itt az idő, odafigyelni, és változtatniA gyermeked és saját érdekedben.

Csak egy lépés. Aztán majd jöhet a többi.

Gyermeked a legfényesebb csillagod. Szüksége van rá, hogy segítsd, támogasd, szeresd szíved minden szeretetével. Cserébe ő tükröt tart neked, amiből megismerheted igazi valódat. Kérdés csak, hogy bele mersz-e nézni a tükörbe.

A gyermeknevelés kemény önismereti utazás és fejlődési lehetőség számunkra.

Az alábbi 10 pontot neked neked szánom.

Neked írtam le.

De NE az én kedvemért olvasd el.

Hanem magadért.

1. Ne menekülj el a felmerülő problémák elől!
Emlékeztesd magad, hogy minden megoldott helyzetből tanulsz valamit. Magadról, gyermekedről, a világról, párkapcsolatról, vagy emberi kapcsolatokról. Figyelj oda, büszke leszel magadra, és örömmel tölt el, ha túlvagy rajta, megoldottad. Ne halogass…

2. Ne olvass túl sok baba-mama fórumot!
Hiába jó közösségi tér, és ki lehet panaszkodni magunkat. Sajnos az egymás rémisztgetése, bírálása, és az örökös összehasonlítgatás folytonos aggódást eredményezhet. Keress inkább a témákhoz kapcsolódó szakértői csoportot, fórumot, ahol hiteles választ kaphatsz a felmerülő kérdéseidre.

3. Ne a nagykönyvből akarj gyereket nevelni!
Érdemes tájékozódni, olvasni, de ne azért, hogy vakon kövess másokat. Legyél tisztában a lehetőségekkel, olvass a gondolatvilágodhoz közel álló szakkönyvet. De gondolj bele, mindig más az éppen aktuális ajánlás. A te gyermekednek miért kellene azt ismernie, miért kellene másokkal összehasonlítgatni? Figyeld őt, ismerd. Bízz magadban. Tudni fogod, hogy mikor kell segítséget kérni.

4. Ne szorítsd háttérbe saját magad!
Kérj, és tudj elfogadni segítséget. Főleg a legelején. Akkor a legfontosabb a babáddal együtt töltött idő, ismerkedés, pihenés. (Gyermekágyi 6 hét legalább.) De bármekkora is a gyermeked, ne legyél mártír. Néha lelkiismeret furdalás nélkül kell néhány óra kikapcsolódás, hogy a gyermeked egy nyugodt, türelmes és kipihentebb anyát kapjon. Kell, hogy kizökkenjünk néha. Nálam ég és föld a különbség, ha valaki más van a lányommal. Utána mindennél jobban imádom, türelmes vagyok, és a fellegekben járok vele. Ismered ezt az érzést?

5. Ne megvenni akard babád boldogságát!
A fogyasztói társadalom hátránya, hogy mindent meg akarnak vetetni veled. Elhitetik, hogy attól leszel jobb szülő, attól lesz jobb a babádnak, ha az utolsó kiegészítőt is megvetted. Azokat a dolgokat, amik a legfontosabbak a gyereknevelésben, a családi életben, nem pénzért adják: játék, nevetés, közös idő, szeretet. Ezek mind ingyen vannak.

6. Ne a hibákra koncentrálj!
Ha arra vetíted a fókuszt, ami számodra jó a gyermekedben, és arra gondolsz, amilyennek szeretnéd őt látni, észre sem veszed, és így lesz. Azok a dolgok, amikre gondolunk, amiken agyalunk,aggódunk, nem tudnak megszűnni. Ha egy gyermeknek folyton azt mondják “rossz vagy” , ő olyan lesz. Ha így gondolod, az ugyanígy érvényes. Gyermeked olyan lesz, amit te magad, legbelül érzel és gondolsz róla. Fókuszálj a jóra, a pozitívra!

7. Ne akarj mindenkinek megfelelni!
A védőnő, az anyós, a párod, a szomszéd, a barátnők. Mindenkinek van véleménye, rosszabb esetben elvárásai. Szabad meghallgatni, és szabad elfogadni, hogy ők ígygondolják. Szabad rajta elgondolkodni. De azzal, ha 100 felé akarsz megfelelni, rengeteg energiát pazarolsz el, amit a lényeges dolgoktól vonsz meg. Inkább figyelj magadra, a babádra, és azokra, akik igazán fontosak.

8. Ne bizonygasd, hogy mindenre képes vagy!
Igenis lehetsz fáradt, ingerült, leereszthetsz. Attól, hogy gyermeked van, nem kell és nem is szabad mindig tökéletesnek látszani. Ami a legfontosabb, a gyermeked úgyis átlát rajta. Ahelyett, hogy felvennéd az álarcot, beszéld meg vele, hogy mit érzel, miért voltál szomorú, fáradt vagy miért szóltál ingerültebben. Megérti. Bármekkora is.

9. Ne aggódj, ne agyalj annyit!
Próbálj a jelenre figyelni, megélni a közös dolgokat. Jót, rosszat, szomorút és csodálatosat. Figyelmeztesd magad, vedd észre, hogy már megint a múlton rágódsz, és térj vissza kicsit a mostba! Ezt gyakorolni kell. Én is gyakorlom, régóta. És nem könnyű, viszont hasznos a lelkünknek. Minden múlton és jövőn való rágódás mérgezi a jelent.

10. Adj hálát!
Minden nap. Ahelyett, hogy a hiányosságaidon aggódsz, próbáld meg miden nap összeszedni, miért voltál ma hálás. A boldogság ebből a sok megélt apróságból adódik össze.

Egy apró ötlet: írd fel ezeket a dolgokat – amik örömmel töltenek el – kicsi cetlikre, és gyűjtsd őket egy üvegben vagy dobozkában. Bármikor, ha rossz passzban vagy, előveheted, és feltölt majd, ha visszaolvasgatod őket.

 

Ha csak az egyik gondolatot viszed tovább életed további részére, máris tettél azért, hogy jobb legyél, hogy fejlődj, többet adj a gyermekednek.

Hagyd el a panaszkodást, és próbáld a dolgok szebbik oldalát nézni!

Szeretettel,

Márti

Nyéki Márta

 

Hasznosnak találtad? Köszönöm, ha ajánlod!

Szólj hozzá!