Lili 14 hónaposan kimondta első mondatát

Kedves Anyukák, Apukák!

Szeretném veletek megosztani,mik a tapasztalataim a Mesélő Jelek Programmal kapcsolatban.

 

Megható pillanat. Kapcsolódás, kommunikáció a baba és anya közt: Lili és Ildikó

 

Miért is ajánlom szívből minden Szülőnek és gyermekének ezt a módszert?

 

A babák már születésüktől fogva kommunikálnak velünk, próbálnak kapcsolatot teremteni környezetükkel. Mi felnőttek eleinte sokszor nem értjük meg mit szeretnének közölni velünk. Ahogy figyeljük őket egyre több jelzésükről meg tudjuk állapítani, hogy mit is jelent.

A babajelek óriási segítség lehet a szülő- gyermek kommunikációban és ezáltal a kapcsolatuk is biztonságosabbá, erősebbé válhat. A jelelés adta lehetőséggel élve már pár hónapos kortól (egyén függő) kifejezésre juttathatják gondolataikat a kisbabák.

 

Mit adott nekünk ez a módszer a hétköznapokban?

 


A mindennapok során egyre könnyebben és gyorsabban megértettem mit szeretne a kislányom, így beszélt hozzám és magyarázta el  gondolatait szavak nélkül.


 

Sokan attól félnek, hogy a babajelek használata mellett nem indul meg az “elvárt időben” a beszéd, lustává válik a gyermek és elveszti érdeklődését a beszéd iránt. Saját tapasztalataim alapján és a foglalkozásra járó többi babát megfigyelve, szüleik beszámolói alapján elmondhatom, hogy ép az ellenkezője igaz, sőt fejleszti, zökkenőmentesebbé teszi a beszédfejlődését a kicsiknek. Mivel a jelek használata során már elkezdenek szavakat egymás után helyezni, két-három szavas mondatokat fogalmaznak meg a fejecskéjükben, így mikor elkezdenek beszélnielőfordul, hogy nagyon hamar mondatokban teszik ezt.. Természetesen minden gyermek más és nem ugyanolyan ütemben fejlődik, de a saját fejlődésének szakaszait kedvezően befolyásolhatja a babajelek használata.

A jelek használata során ne azt várjuk, hogy a baba ugyanazt a jelet fogja mutatni, mint amit mi mutatunk, ő megfigyeli és megpróbál valami hasonlót létrehozni több- kevesebb sikerrel. Nekünk is nagyon oda kell figyelni, hogy amit használ mit jelenthet, ezek a jelek folyamatosan változhatnak, finomulnak az idő előrehaladtával.

 

 

Ildikó és Lili

Fontosnak tartom hogy a szülő a jelek használatával párhuzamosan mindig a gyermeke felé fordulva artikuláltan ejtse ki az adott szót, mivel a gyermekek megfigyelik hogyan beszélünk és azt utánozzák, ahogy mi kiejtjük a szavakat.

 

Lili 14 hónaposan kimondta első mondatát “Inni kér a baba”

Most 15 hónaposan minden szót, amit hall elismétel. A szókészletét nem tudom megszámolni, mert olyan nagy a szókincse, nem csak ismeri, hanem a többségét használja is a szavaknak. Előfordult már, hogy egy olyan szóval szerette volna magát kifejezni, amit nem tudott kimondani, akkor kitalált rá egy jelet és mutogatta, míg azt is megtanulta kiejteni. Természetesen egy kisebb szókészlete van, amit napi rendszerességgel használ, viszont egyre gyakrabban fordulnak elő a kevésbé használatosak is.

 

Gyógypedagógusként munkám során tapasztaltam, hogy a kisebb és nagyobb gyermekek is, akik valami miatt akadályoztatva vannak kommunikációjukban,különböző jelekkel próbálják kifejezni magukat, ez lehet mimika, mutogatás, gesztikuláció. Azok is ezeket a kifejezésformákat hívják segítségül, akik nyomatékosítani szeretnék mondandójukat.
Tehát ez is azt bizonyítja, hogy egy nagyon jó kommunikációt segítő eszköz a babajelek.

Szólj hozzá!