MajaBlog 11 – már másfél éves …

Szia kedves Olvasó!

 

Közhelynek számít a mondás, “Repül az idő!” viszont néha tényleg felfoghatatlan, hogy milyen gyorsan.

Aki olvasta a MajaBlog korábbi részeit, biztosan feltűnt, hogy Maja helyett egy ideje én írom a bejegyzéseket. ? Valójában ez csak azért van, mert sokszor én magam is szeretnék “szakmailag” hozzátenni, beleszőni gondolataimat a bejegyzésekbe. De persze ezek lényegében továbbra is Majáról szólnak.

 

18 hónapos volt néhány nappal ezelőtt.

Minden édesanya különlegesnek érzi a gyermekét, így vagyok ezzel én is; hisz nap, mint nap csak ámulok, hogy egy ekkora gyermek hogyan tudhat ennyi mindent, hogyan érthet mindent és hogyan lehet ilyen kreatív. Viszont ha reálisan nézem a dolgokat, akkor azt kell mondjam, Maja tökéletesen átlag szerint fejlődik. Ababajelek használata viszont valami hihetetlen pluszt ad nekünk, a kettőnk kommunikációjához, a kettőnk kapcsolatához.

Másfél éves, lényegében jó ideje bármilyen babajelet megtanul, amit mutatok neki. Sőt! Saját maga szinte naponta talál ki újabb jeleket, vagy inkább azt mondanám, hogy amikor valamit nem tud szóval vagy ismert babajellel elmagyarázni, akkor egész egyszerűen elkezdi utánozni azt a dolgot, vagy mozdulatot, amit szeretne mondani.

Ha ismeritek az Activity nevű játékot, hát körülbelül úgy képzeljétek el, valójában bármit elmagyaráz, és az esetek 99%-ában célravezető a dolog. Ha pedig nem értek meg valamit, nagyon édes, mert látom az arcán, mintha azt mondaná magában: “Jólvan, anya… mindegy.” ? Beletörődik, de nem látok rajta frusztrációt. Hisz tényleg majdnem mindig kap visszajelzést a közléseire és ez nagy biztonságot ad neki a kommunikációban. A másokkal való kapcsolatfelvétel is könnyen megy neki.

 

Életkép ?

Hány babajelet tud Maja?

Sajnos nem tudom pontosan, mert még nem volt energiám összeszámolni, de olyan 150 és 200 közé teszem a számot. A Babajelbeszéd könyv  hátuljában lévő 70 babajelet lényegében végig tudja, és az még csak része annak, amennyit ismer.

Illetve ahogy említettem, már naponta tanul új babajeleket, amikor mutatok neki, akár egy új szituációban, akár egy ha valami újat látunk egy könyvben.

 

Beszédfejlődés

Hogy mennyi szót ismer pontosan, nyilván ezt nem tudom pontosan meghatározni, de most már a babajelek mellett majdnem minden szót utánoz, és próbál kimondani. A szavak számát is 150-200 közé teszem. Ügyes, érthetően és szépen kommunikál. (Mások számára még nem érthető beszéddel, de amit szeretne, másokkal is megértet mindent.)

 

Mondatalkotás a beszéd előtt

Már hónapokkal ezelőtt, tehát körülbelül a szavak megjelenése után nem sokkal, 2-3 szavas mondatokat volt képes alkotni, babajelekkel + félig szavakkal vagy szókezdeménnyel. Babajelek nélkül ez csak később jelenik meg, a szótanulás utáni szakaszban. Nem azért mondom, hogy ez egy olyan fontos mozzanat, nyilván enélkül is meglennénk. De ki ne szeretné látni, milyen okos a gyermeke? Ki ne tapasztalná meg szívesen, hogy az élet sok területén sokkal ügyesebb, mint a kortársak?

 

Minden babánál más és más a jövőre gyakorolt hatása a babajeleknek (magasabb IQ, nagyobb aktív szókincs, jó nyelvérzék, nyitottság, magabiztosság, határozottabb, kreatívabb, személyiség… stb, stb,) viszont az mindenkinél egy hatalmas öröm a szülő és a család számára, látni, hogy a még beszélni nem tudó kis csöppség mennyire okos, ügyes, és mennyi minden van a fejecskéjében, amit soha nem gondoltunk volna. 


Szólj hozzá!