MajaBlog 9 – Miért mosható pelenka???

Sziasztok!

Mielőtt Maja megszületett, én már ismertem a modern mosható pelenkákat, mert a testvérem második babájánál már azt kezdte el használni. Neki csupa jó tapasztalatai voltak. Lelkes lettem én is, és már Maja születése előtt összeállítottam egy kezdő készletet. Néhány hetes korában már el is kezdtük kipróbálni őket. (Persze lehet már azonnal születés után is!)

 

Nem, nem úgy kell elképzelni, mint a régi gumibugyikat!!! ? Ennél sokkal de sokkal jobbak, kényelmesek, könnyen kezelhetők, gyönyörű mintásak!

Nekem azóta csupa jó tapasztalatom van velük. Sok sok informálódásra van szükség, ha valaki tájékozott szeretne lenni a témában, és megtalálni azt, ami a babájának a legjobb. De megéri utánanézni.

Leírom a legfontosabbakat, amik közül mindenkinek más lehet fontos.

 • Egy használható készletet már el lehet kezdeni 4-5 pelenkával (akár külön külsőkkel és bele betét/tetra, vagy olyanokkal ami “mindenegyben” és folyamatosan bővíteni, olyannal amelyik beválik.
 • Ugyanolyan könnyű feladni a babára, mint a papírpelenkát.
 • Tárolás: többféleképpen is lehet, én egy zárható tetejű dobozban tárolom őket. Használat után kiöblítem, megy a dobozba. Rá néhány csepp teafa olaj (fertőtlenít). Majd 3-4 naponta a mosógépbe.
 • Mosás: semmi extra! 3-4 naponta bedobom őket a mosógépbe, kimos, kitereget … (Vagy szárítógép. Attól függ, milyen az idő odakint.)
 • Van néhány dolog, amire nem árt figyelni, milyen szereket használunk, de nem bonyolult.
 • Bababőr-barát!!! Nekem ez nagyon fontos volt! Az eldobható pelenkában nekem nem szimpatikus anyagok vannak… roppantul örülök, hogy nem érintkezik velük Maja bőre. (Van úgyis elég más.. )
 • Nincs piros popsi, vagy csak nagyon ritkán.És én popsikenőcsöt még nem vettem. Kókuszolajat használok néha, ha indokolt. De nagyon néha.
 • Kíméljük a környezetet. Egy kisbaba több tonna pelenkát “termel”, míg szobatiszta lesz. Az egy hatalmas hegy… És sajnos ezek nem bomlanak le, kb. 500 év alatt csak. ? Így is rengeteg a szemét. Ha tehetem, miért ne termeljek egy picit kevesebbet.
 • Spórol az ember: míg egy készlet mosható pelus kb. 30-40.000Ft-tól összeállítható (persze ezt lehet növelni, ha az ember belejön); addig az eldobhatóra a szobatisztaságig sok-sok százezer forintot elkölt az ember.
 • Azt mondják, de, hát ki akar pepecselni a mosással, meg az is szennyezi a környezetet, meg idő és pénz, és villanyszámla… a mosás – mint  írtam – egyszerű, az öblítgetére ha 10 perc elmegy/napa mosást nem érzem sokkal többnek, nem érezhető a különbség; a környezetet pedig már sajnos az is szennyezi, amíg a papírpelenkákat előállítják.
 • Ja, és amit nem lehet megunni! Folyton lehet nézegetni, annyira szépek ezek a pelusok! Öltöztetnek, és annyira jól állnak a babapopsikon! ? 

Nem kell félni tőle! Csak tájékozódni egy kicsit. Pl. itt: babespotty.hu (Szinte minden infót meg lehet találni a pelenkákról.)

Alább pedig egy rövid kis videó, hátha valaki kedvet kap a mosható pelenkázáshoz! ?

 

Szólj hozzá!