Mászás és a babajelek

Gondolkodtál már azon, hogy milyen csodálatos folyamat a kisbabáknál, ahogy az életük első néhány évében megtanulnak járni, beszélni, és még rengeteg dolgot? Csak úgy szívják magukba a sok információt, azt szokták mondani, agyuk mint egy szivacs. ? Mi felnőttek nem vagyunk már képesek ilyen gyorsasággal tanulni. Ezzel egyetértesz, ugye?

Ha a baba mozgásfejlődését nézzük, vannak  bizonyos állomások, melyeken – ideális esetben – minden baba áthalad, míg megtanul önállóan járni. Mik ezek?

  • átfordul
  • gurul
  • négykézlábra áll
  • mászik
  • feláll
  • bútorokban kapaszkodva már lépeget
  • megteszi az első önálló lépéseket
  • önállóan képes járni

Amit felsoroltam, ugye természetes? A szülő minden egyes lépcsőfoknak nagyon örül, dicséri, segíti a babát; ezzel ő még több motivációt kap ahhoz, hogy eljusson a következő fokra.

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a jelekkel (kézjelek, testbeszéd, gesztusok, arcmimika) való kommunikálás ugyanolyan fontos lépcső a beszédfejlődésben, mint a mászás a mozgásfejlődésben. A babák nem maradnak meg a mászásnál, ugyanígy a babajelekkel való kommunikálásnál sem!

beszédfejlődésnél, a kommunikációban van egy hasonló, természetes folyamat, míg a baba eljut a folyékony beszédig. A gőgicsélés mellett a baba néhány hónapos kortól felfedezni, és ösztönösen elkezdni használni a kezecskéit, mutogat,gesztikulál. Nem csak a kezével, egész testével, arcmimikájával is. Sok olyan jelzés alakul ki, amiről egy idő után tudod, hogy mit jelent. Pl. magasra emeli a kezét (Vegyél fel!); ujjával rámutat dolgokra; stb.

Te is tanítasz neki dolgokat. Pl. tapsolni, integetni, széttárjuk a kezünket – Elfogyott! stb.

Ezek a jelzések segítik a kommunikációt, míg a baba nem beszél, illetve ha megérted őt, megértitek egymást, motiváltabb lesz a kommunikációra, hogy kifejezze magát. Ugye senki nem gondolja, hogy a tapsolás, integetés hátráltatja a gyermek fejlődését? Persze, hogy nem. Ez egy természetes része a nyelv elsajátításának.

A baba jelbeszéddel ezeket a jelzéseket tudjuk kiegészíteni, hogy még több dolgot megértsünk abból, amit a baba szeretne felénk kifejezni. Ezzel nem hátráltatjuk, hanem elősegítjük és támogatjuk a kommunikációt, a nyelv elsajátítását. (Hiszen emellett sokat kell beszélni a babához!)

A jelelés, a jelekkel való kommunikáció egy ugyanolyan fontos lépcsőfok a baba beszédfejlődésében, mint a mászás a mozgásfejlődésben.

 

Motiváljuk és biztassuk a babát mindig, ha valamit szeretne “elmondani” nekünk!

 

 

Nyéki Márta

Ha hasznosnak találtad az írást, kérlek, ajánld másoknak is! Köszönöm!

Szólj hozzá!