Pelenkázásnál is segíthetnek a babajelek!

Szülői visszajelzés alapján írt cikk.

 

Pelenkázás – együttműködő vagy ellenkező a babád?

Egy kis “tanítványom” édesanyja mesélte anno, hogy náluk a pelenkázás sokszor felér egy túlélőshow-val, a kislánya annyira nem szereti. Hogy a pelenkázón feküdni nem szeret, vagy magát a tevékenységet, az nem tudni. Minden alkalommal valami új dolgot próbál neki kitalálni, figyelemelterelés céljából. Plüss állatok, csipogós játék, lógó játék, beszélgetés, bohóckodás… de mind csak ideig-óráig működik.

Amikor elkezdtek babajelbeszéd tanfolyamra járni, az egyik órán szó volt róla, hogy a napirendi dolgok közt mi mindenre lehet “használni” a babajeleket. Nem csak a jelek konkrét tanulásánál, szavak mellé érdemes jelelni, hanem bizonyos tevékenysége bizony nagy haszonnal bevonhatjuk a babajeleket.

 

Pelenkázásnál közelről figyelheti egymást baba és mama

Szóval az anyuka örömmel újságolta nekem a következő alkalommal, hogy mennyire jól hasznosította pelenkázásnál a tanult mondókákat babajelekkel kísérve! Az mesélte, hogy azóta minden pelenkázásnál végig énekelnek 2-3 rövid mondókát, és amit tudnak jelelnek belőle. Ezzel nem hogy sikerült elterelni a kislánya figyelmét, de örömmel “segít” ő is anyának a jelek mutatásában és éneklésben, hisz a mondókák rövidek, könnyen megtanulhatók, a kézjelek pedig még jobban felkeltik figyelmét.

Kiváló ötlet volt, hogy minden alkalommal ugyanazokat a dalocskákat éneklik és jelelik, hiszen így a gyermek tudja, hogy mire számíthat, egyfajta biztonságérzetet ad neki, még a nem annyira kedvelt tevékenység közben is. Tanulja a dalokat, babajeleket.  Ezen kívül a baba-mama kapcsolatnak is fontos részei ezek a baba gondozási tevékenységek. Alkalom arra, hogy közelről figyeld a babádat, a gesztusait, jelzéseit és figyeljen ő is téged.

Az ötletet érdemes kipróbálni! Természetesen a pelenka és a kicserélni jelét se hagyjuk ki a mókából! ?

Nyéki Márta

Szólj hozzá!