Hogyan fejleszd a baba és szülő közti kommunikációt

Az alábbi egyszerű dolgok hatása hosszútávú, segítünk gyermekünknek, hogy a későbbiekben könnyebben kifejezze majd érzéseit, gondolatait, ami nem csak gyermekkorban fontos.

 

1. Már születéstől kezdve figyeld őt, próbáld megérteni a jelzéseit, próbáld megkülönböztetni, mikor miért, és hogyan sír.

 

2. Lehetőség szerint elégítsd ki minden igényét – hiszen neki még erre, rád van a legnagyobb szüksége.

3. Ne hagyd sokáig sírni – mindig „válaszolj rá”, reagálj rá! Ha más ötleted nincs, vedd ölbe, attól bármilyen probléma enyhül.

4. Sokat nézd, figyeld őt, az arcát, a gesztusait, a testmozdulatait – így megláthatsz olyan dolgokat, amikre nem is gondoltál.

5. Figyeld, és tanuld meg, mire hogyan reagál! De légy nyitott a változásra, hisz a babád változik, fejlődik.

 

6. Beszélj hozzá nagyon sokat – a napi dolgokat, teendőket is mindig elmesélheted neki, mikor, mit, miért csináltok. – ők már sokkal több dolgot megértenek, mint amennyire vissza tudnak reagálni.

7. Ha már gőgicsél, beszélgess vele – ő a saját babanyelvén, te pedig kedvesen válaszolgass neki. Egy idő után észre fogod enni, hogy jobban megérted, mit „mond”.

8. Mindig reagálj a jelzéseire, így megtanulja, hogy ha kommunikációt kezdeményez, arra jön visszajelzés – így később motiváltabb lesz a kommunikációra.

9. A sok beszéden kívül mesélj, mondókázz, énekelj neki. Nézegessetek könyvet, és mesélj neki a benne lévő dolgokról, állatokról, történésekről, amit láttok.

 

10. Ha kommunikációt kezdeményez, mindig reagálj rá, válaszolj, és erősítsd meg, biztasd őt, éreztesd vele, hogy megérted – a bizalom így alakul ki, ami roppant fontos lesz a kapcsolat további részében.

11. Nem utolsó sorban próbálj meg ráhangolódni a kisbabára, és belülről is megérezni, mikor mire van szüksége.

Figyelem

Ráhangolódás

Megérzés

Megértés

Visszajelzés

Megerősítés

– ezektől fejlődik pozitívan a kommunikáció, és a kötődés is. Ez pedig a gyermek és a szülő közti harmonikus kapcsolat egyik legfontosabb alappillére.

Szólj hozzá!