Pocak szülés után – vajon neked is szétnyílt a hasizmod?

Pocak szülés után – neked is szétnyílt a hasizmod?
Szétnyílt hasizom – csak addig tűnik félelmetesnek, amíg meg nem érted

 

Ki ne gondolt volna arra a szülés után néhány hónappal, hogy milyen jó lenne már visszakapni a karcsú formát, a szebb hasat. Nekem hála az égnek  nem volt sok problémám, szerencsés alkattal áldott meg a sors, viszont az ember teste szülés után mégiscsak megváltozik, átalakul egy kicsit, ezt én is tapasztaltam.

Még évekkel a szülés után is úgy éreztem, hogy a hasam nem akar a régi lenni, pedig korábban ezzel nem volt gondom.

Aztán sorra jöttek velem szembe szétnyílt hasizom regenerálásáról erről szóló cikkek, vagy bejegyzések a világhálón. Nem véletlen. Utánajártam, és már tudom, hogy miért nincs már magától lapos has a szülés után. 🙂

 

Tóth Mónika, az RTM (Rectus Training Módszer) soproni oktatója szakszerűen elmeséli neked is, honnan tudhatod, hogy szétnyílt-e a hasizmod, illetve miként tudsz változtatni ezen az állapoton.

 

Szétnyílt hasizom regenerálása személyre szabott tornával.

 

Honnan tudhatja egy kismama, hogy szüksége van hasizom regenerálásra?

Egyszerű vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy van e eltávolodás a hasizmok között. Ezt akár a nőgyógyász/orvos is el tudja végezni (bár sajnos még nagyon ritkán foglalkoznak vele).  De otthon, magunknak is ki tudjuk tapintani az interneten elérhető videók alapján. Várandósság alatt nem ajánlott, inkább szülés után érdemes ezzel foglalkozni, esetleg már a teherbe esés előtt is lehet „felkészíteni” a hasizmokat.

 

Milyen tünetek, érzések jelentkeznek, ha a szülés közben sérült a hasizom?

A hasizom nem sérül ebben az esetben. Sokan így gondolják, de ez egy tévhit. Az egyenes hasizmokat középen elválasztó szövet (linea alba) megnyúlik a pocak és a baba növekedésének hatására, így elveszti azt a funkcióját, hogy az izmokat egymáshoz közel tudja tartani. A túlnyúlt kötőszövet értelemszerűen el is vékonyodik, a vékony kötőszövet pedig gyenge. Ha ez a probléma fennáll, ez esetben  izommunkával kell a helyén tartanunk az izmokat.  Tudatosan, odafigyeléssel, folyamatos gyakorlással az állapotot szinten tartjuk, a tüneteket kezeljük.

Ha a pocakunkat szülés után hónapokkal is „terhesnek” érezzük, vagy gátizom gyengeséget, esetleg derékfáját tapasztalunk,  akkor gyanakodhatunk arra hogy ilyen problémával állunk szemben. Ezek a legszembetűnőbb jelei a szétnyílt hasizomnak.

 

Mindenkinek egyforma ez a jelenség, vagy vannak benne fokozatok?

Az eltávolodás mértéke különböző lehet, így a regenerálása is személyre szabottan a leghatékonyabb.

 

Hogyan lehet azon javítani, ha szétnyílt a hasizom?

Kitartással, tudatosítással, speciálisan erre irányuló tornával és folyamatos gyakorlással lehet rajta javítani. Vannak bizonyos dolgok, melyeket a mindennapi életbe/életmódunkba egyszerűen beépíthetünk.

 

Kisbaba mellett hogyan jut ideje az anyukának ezekre a gyakorlatokra?

Ezek a gyakorlatok nem vesznek igénybe több időt napi 10-10 percnél. Ez egy alvás időben, vagy akár a játszószőnyegen a kicsi mellett is kivitelezhető.

 

A szétnyílt hasizom regenerálása baba mellett is végezhető.

Szülés után mennyi idővel érdemes leghamarabb elkezdeni ?

Vannak bizonyos gyakorlatok, amiket már akár a szülést követő napokban végezhetők. Magát a regenerálást 6 héttel a baba érkezése után lehet elkezdeni. Császármetszés esetén érdemes kicsit többet, 10-12 hetet várni, mint minden más mozgással.

 

 

Mennyi időbe telik, hogy eredményt érjünk el?

Változó, hogy kinek mennyi idő szükséges. Abszolút alkati kérdés is, de nagyrészt már hetek alatt látványos a változás.

Szétnyílt hasizom regenerálás – csoportban, szakszerű segítséggel, kisbabákkal.

Otthon, egyedül érhetünk el eredményt, hogy laposabb legyen a hasunk? Vagy mindenképp érdemes szakemberrel elkezdeni?

Mindenképpen érdemes szakemberrel elkezdeni a regenerálást. A világhálón is találunk videókat, sőt már applikációkat is erre. A regeneráció sikerességének a kulcsa azonban a helyes kivitelezés. Ha kontroll nélkül kezdi el valaki, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a gyakorlatokkal az ellenkezőjét éri el, és további komoly károkat okoz ezzel.

Szakember segítségével kezdjük mindenképpen, és azután folytathatjuk otthon a napi gyakorlást, és odafigyelést a tanultakra.

 

Hol érhetőek el célzott RTM foglakozások?

Az ország számos pontján elérhető,  RTM- Rectus Training Módszer hivatalos weboldalán (www.rectustrainingmethod.hu) vagy a facebookon a https://www.facebook.com/rectustraining/ oldalon megtalálható a foglalkozások, oktatók listája.

 

Összefoglaló 

A szétnyílt hasizom jelei 

  • előredomborodó, vissza nem húzódó has
  • a szülés után hónapokkal is „terhes” érzés
  • gátizom gyengeség érzése
  • hát- és derékfájás

 

Legfontosabb tudnivalók

  • Az eltávolodás mértéke mindenkinél különböző – egyéni szakszerű segítséggel indokot elkezdeni.
  • Baba mellett is végezhető gyakorlatok – elég lehet napi 10 perc.
  • A sikeresség kulcsa a helyes kivitelezés – forduljunk szakemberhez!

 

Mónika Sopronban tart RTM foglalkozásokat, Kanga tréninget a kismamáknak, hamarosan pedig babajelbeszédet is tanulhattok tőle. 🙂 Keressétek bátran, szívből ajánlom őt.

 

Nyéki Márta
Mesélő Jelek™ Program

Szólj hozzá!