Nem mindennapi segítség a többnyelvű családokban a babajelbeszéd

Kétnyelvű vagy többnyelvű családok segítsége

Első találkozásom a babajelbeszéddel többnyelvű családban volt, Nóri húgom kisfiával (akinek apukája csak angolul beszélt) kezdtük a babajelelést, és követhettem végig a fejlődését, amíg megtanult szavakkal is kommunikálni.

A többnyelvű tanulás életre szóló előny.

Hosszú távú előnyei vannak a korai több nyelv tanulásának, de itt most többnyire a beszéd előtti időszakra helyezzük a hangsúlyt, a kétnyelvű, többnyelvű családokban hogyan segít a babajelbeszéd.

A babajelbeszéd legfontosabb előnyei

Rengeteg információ, megfigyelés eredmény áll rendelkezésre arról, hogyan segít a babjelbeszéd a korai életkorban, a beszéd előtt, ez egy rövid összefoglaló:

  • Csökkenti a hisztiket, a meg nem értettségből adódó frusztrációt baba és szülő részéről is.

 

  • Könnyebben megérti a baba a környezetének összefüggéseit. (beszédértés)

 

  • Megtanulja, hogy érdemes kommunikálni, kreatívabb lesz nem csak a kifejezésmódja, de az egész személyisége.

 

  • A könyvek iránti érdeklődéssel már előre segítjük az olvasástanulást, (mivel a könyvnézegetés közben jeleljük, amit látunk).

 

  • Összekapcsolja a két agyfélteke munkáját. Mindkét oldalon ugyanazt a szót dolgozzák fel, (a bal oldali a nyelv, a jobb oldali pedig a kézjel, a finommotoros funkciók).

 

  • Növeli a gyermek értelmi és érzelmi intelligenciáját.

 

  • Támogatja a biztonságos kötődés kialakulását, mivel kapcsolatot épít a szülő és a baba között (sokkal jobban megérti a gyermeket  >>> közelebb kerülnek egymáshoz).

 

  • Jó móka, szórakoztató tevékenység a mindennapok során.

 

  • Plusz egy ok, ami a kétnyelvű vagy többnyelű családokra vonatkozik: Kiválóan összekapcsolja a két nyelvet.

 

A több nyelv késést okozhat?

Ma már Magyarországon is számos gyermek születik olyan családba, ahol két vagy többnyelvű környezet veszi körül. Tudjuk, hogy a több nyelv tanulása születéstől kezdve életre szóló előnyökkel jár a gyermek számára.

Viszont az is köztudott, hogy azoknál a gyerekeknél, akik két nyelvet tanulnak egyszerre, némi késésre lehet számítani a beszélt nyelv fejlődésében. Ez nem azt jelenti, hogy lemaradnak az egynyelvű társaikkal szemben, csupán kétszer annyi információt kell feldolgozniuk a nyelvtanulás során, és előfordul, hogy több időre van szükségük, hogy felzárkózzanak.

 

Miért használjak még egy nyelvet?

Felmerülhet az a kérdés, hogy egy „harmadik nyelv” (a babajelbeszéd) nem zavarja-e meg a gyermeket ebben a fejlődésben, és nem okoz-e további késést a beszédfejlődésben. Éppen ellenkezőleg. Megfigyelhető, hogy azok a kétnyelvű babák, akik babajelbeszédet is használnak, könnyebben és gyorsabban tanulják meg a beszélt nyelvet, mint azok, akik csak hallják azokat.

 

Kétnyelvű környezet, babajelbeszéd.
Tudományosan

A kétnyelvű családban fejlődő babák kognitív fejlődése felgyorsul annak érdekében, hogy a másik nyelvet is fel tudja dolgozni, tanulni. Ez fejleszti az agy azon részét, ami felelős a szervezésért, tervezésért, a prioritásokért, a figyelem egyik dologról másikra történő áthelyezéséért, lehetővé téve számukra például, hogy könnyebben tudjanak döntéseket hozni. Egy harmadik nyelv felvétele még tovább növeli ezt a kognitív fejlődési folyamatot.

A babajelbeszéd esetében a baba egyidejűleg vizuális megerősítést kap (kézjel), és dolgoz fel, amihez a másik agyféltekét használja. Ez pedig javítja a képességét, hogy megértse, és ő is alkalmazza a jeleket, és a testbeszédet.

 

A jelelés: híd a nyelvek között

Amikor a baba nyelvi fejlődése elkezdődik, tanulja, hogy egy tárgyhoz tartozik egy kimondott szó. Például megtanulja, hogy a „kutya” szó jelentése az a négylábú állat, aki az udvaron sétálgat, ugat.

A kétnyelvű babáknak meg kell tanulnia, hogy a „kutya” és a „dog” szó is ugyanaz az állatka, aki az udvaron csahol. Meg kell értenie a kapcsolatot, és összekötni, hogy a „kutya” és a „dog” ugyanazt jelenti.

 

Rendkívüli segítség nyelvtanulás folyamatában

Ha jelelünk a kétnyelvű babával, ezt a folyamatot nagyban megkönnyítjük számára. Amikor azt mondjuk „kutya”, és mutatjuk hozzá a babajelet, majd mondjuk, hogy „dog” angolul, és ugyanúgy mutatjuk a babajelét, a baba megtanulja, hogy ez ugyanazt jelenti. Ezzel felgyorsítjuk a tanulási folyamatot.

 

Videó

A videóban bepillanthatunk abba, Shane hogyan babajelelt.

Az videó elején (0:20) Shane eszik, és azt mutatja, kér „még” enni. Hallani, hogy a „még” és a „more” szót is mondja az anyukája, így tanulja, hogy ez a két szó ugyanazt jelenti.

 

Az apukával is szorosabb kapcsolat

Amikor a baba már próbálkozik szavakkal kommunikálni, a két nyelv miatt egyébként is nehezebben értik meg a szülők, mi szeretne. Az apuka, aki többnyire kevesebb időt tölt a gyermekkel, sokszor még nehezebben érti, mit szeretne mondani a csemetéje.

Ha a baba magyarul próbál mondani valamit (ami még egyébként is nehezen érthető, de kiegészíti a jeleléssel, apa is könnyebben megérti, mit szeretne közölni vele a gyerkőc.

A kétnyelvű gyerekek még a beszéd elindulása után is sokáig hasznát veszik a babajeleknek.

 

Személyes tapasztalat – Nóri

Shane-nel 5-6 hónapos korában kezdtük el a babajelbeszédet. Én magyarul, az apukája pedig csak angolul beszélt hozzá, tehát két nyelvet tanult egyszerre. Plusz a babajeleket. Shane megcáfolta azt, hogy a kétnyelvű babák később kezdenek el beszélni, teljesen átlagos időben indult el nála a beszéd, mindkét nyelven. Nagyon okos, nyitott, érdeklődő  kisgyerek.

A babajelbeszéd használata rengeteget segített neki a kommunikációban. Nagyon motiválta és sikerélmény volt, amikor pl. az apukája is megértette már az elején, amikor szavakat próbált mondani, de még nem voltak tisztán kivehetők, főleg a két nyelv miatt.

Nagyon sokat köszönhetünk a babajelbeszédnek, hogy a kisfiammal a kommunikáció egyszerűbb és vidámabb volt, és a két nyelvet is könnyebben tanulta meg! 

 

A babajelbeszéd egy zseniális módszer és segítség a többnyelvű családoknak.

 

Bízom benne, hogy ha eddig voltak kételyeid, most már ti is belevágtok a babajelelésbe, ha kétnyelvű környezetben éltek a babáddal.

Keress minket bizalommal, ha babajelbeszédet szeretnél tanulni!

 

Szeretettel,

Nyéki Márta
Mesélő Jelek™ Program alapítója
pedagógus, babajelbeszéd oktató

Szólj hozzá!