Mitől érzi magát biztonságban az újszülött?

Mitől érzi magát biztonságban az újszülött?

 

Mire van szüksége az újszülöttnek az első hónapokban?

Az első időkben egy újszülött igényei nagyon kicsik, mégis a legfontosabb időszak ez. Az újszülöttnek leginkább édesanyja közelségére van szüksége, és arra, hogy igényei ki legyenek elégítve. Az éhség, a megfelelő alvás, a testi kontaktus, a szavakkal és szavak nélküli kapcsolódás az anyával kulcsfontosságúak.

 

Újszülött
Újszülött

 

A nyugalom, az ölelés, simogatás, ringatás, feltétel nélküli szeretet, és hogy beszéljünk hozzá, énekeljünk, dúdoljunk neki. Már ekkor is kiemelkedő figyelmet kell szentelni az újszülött „meghallgatására”, az értő figyelemre. Már itt el kell kezdeni figyelni a baba jelzéseit ahhoz, hogy később minél könnyebben megérthessük őt. (Pl. milyen jelzéseket ad ha álmos, ha éhes, vagy ha anyai közelségre vágyik.)

Ilyenkor a legjobb az anyának minél jobban az ösztöneire hallgatni. Próbáljuk kizárni a sok kéretlen tanácsadó megjegyzéseit. Figyelni a baba és a saját igényeinket.

Az első hónapokban a kisbabát nem lehet elkényeztetni, hiszen 9 hónapig teljes szimbiózisban élt az anyával,  jó ideig továbbra is természetes igénye, az anya közelsége.

Eltelik néhány hónap, a baba már önálló mozzanatokat tesz, elkezdi felfedezni testét, testrészeit, hogy saját maga is képes dolgokat megtenni. Lassan, de nagyon lassan elkezd lazább lenni ez a kezdetben oly szoros kötelék. De a biztonságra most is szüksége van, és arra, hogy anya mindig elérhető legyen számára.

 

Mitől érzi magát biztonságban az újszülött?

Sokszor hallani, hogy már újszülött korban el kell kezdeni a babát trenírozni az önállóságra. Hagyni sírni, hogy „megtanulja” az egyedüllétet, az önállóságot. Ezzel tehetünk a legrosszabbat. A babának biztonságra van szüksége. A későbbi önállóságot és fokozatos „leválást” az anyáról akkor tudja megtanulni, ha az első hónapokban minden igényt kielégítjük, és igen, minden nyikkanásra ott vagyunk mellette. Ezzel azt tanulja meg, hogy biztonságban érezheti magát a világban, így később, amikor megérik rá, és elérkezik az idő, majd biztonsággal engedheti el anyukája kezét- előbb rövidebb, majd hosszabb időkre.

 

Nézzünk csak meg egy baba-mama közösséget. Azok a gyerkőcök, akik édesanyjuk jelenlétében, kis idő elteltével, bátran távolodnak tőle, szívesen játszanak tőle messzebb, és örömmel teremtenek kapcsolatot másokkal,  – ők azok, akik biztonsággal kötődnek.

 

Mennyire lehetünk következetesek egy csecsemővel? Kellenek-e szabályok, állandóság?

 

Nem szabad, hogy szigorú szabályokat állítsunk fel az újszülött életében, 1 – 1,5 éves kor alatt (egyéntől függően). Ekkor a baba még nem tudja, nem érti teljesen jól az összefüggéseket. Legyünk elfogadóak, segítsük őt szeretettel a „tanulásban”, tapasztalásban. Ahogy nekünk, úgy neki is tanulni kell az új élethelyzetet, a körülötte lévő dolgok működését. Közösen, fokozatosan kellene, hogy kialakuljon egy rendszer, melybe később, amikor a gyermekkel már érdemben lehet beszélgetni a történésekről, lehetünk mi is egyre következetesebbek. De csakis nagy türelemmel, és büntetés nélkül.

(Később is optimálisabb, ha kevés szabály van, de azokat betartatjuk, betartjuk.)

Azon felül, hogy a csecsemő minden igényét kielégítjük, nagyban segíti a biztonságérzetét, ha idővel kialakítunk némi állandóságot a napirendjében.

 

Újszülött, csecsemő
Újszülött, csecsemő
Ötletek a napirendhez 
  • az esti rituálé: fürdés, öltözés, vacsora altatás;
  • vagy vacsora, fürdés, ringatás, éneklés;
  • ha apa hazaérkezik, mindig fél óra játék csak vele;
  • minden ebéd előtt könyvnézegetés
  • fürdőkádban ugyanazon néhány dalocska éneklése
  • este lefekvés előtt elmesélni, mik történtek aznap
  • ébredés után ébresztő dalok, mondókák éneklése

 

Később, 1-2 éves kortól már a mi következetességünk ad majd nagyon nagy biztonságérzetet a gyermeknek, de az első hónapokban ezzel még várjunk, ne állítsunk se magunk elé, sem pedig kisbabánk elé teljesíthetetlen elvárásokat.

Ezekben a hónapokban inkább próbáljunk meg minél jobban ráhangolódni az újszülött re, megismerni egymást, hogy fokozatosan egy harmonikus, biztonságos kötődés alakuljon ki, és minél könnyebben megértsük majd egymást a gyermekünkkel, már a beszéd előtti időkben is.

 

Nincs annál felemelőbb érzés egy édesanyának, amikor kiegyensúlyozottnak, mosolygósnak, és boldognak láthatja a babáját. De ehhez bizony nekünk, édesanyáknak tenni kell, figyelni, megérteni, szeretni, és olyan szeretetteljes, elfogadó légkörrel körbevenni, amiben megértésre talál, és úgy tanulhat, tapasztalhat, próbálkozhat, hogy közben biztonságban érezheti magát.

 

Boldog babázást kívánok!

 

Nyéki Márta
pedagógus, babajelbeszéd oktató
Mesélő Jelek™ Program alapító

 

A gyermeked kiegyensúlyozottságához nagyban hozzájárulhatsz, ha segíted a babajelbeszéd módszerével a kettőtök kapcsolatát.
Olvass többet erről a fantasztikus, segítő, és vidám módszerről!

 

Szólj hozzá!