Gyermeked zárkózott, nehezebben nyílik meg? A babajelbeszéd játékosan segít – Babajelelő történetek

Gyermeked zárkózott, nehezebben nyílik meg? A babajelbeszéd játékosan segít

Babajelelő történetek – babajelbeszéd a családok életében – Fecó

 

„…Eszében sincs feladni vagy sírni, inkább azon gondolkozik, hogyan tudná még jobban kifejezni magát!…”

 

A babajelbeszéd által a még beszélni nem tudó gyermek eszközt kap a kezébe, amivel egyszerűbben ki tudja fejezni magát a síráson, és frusztrációval teli morgáson, ujjal mutogatáson túl.  Ezáltal bátrabban kommunikál és teremt kapcsolatot másokkal.

 

Azt tanulja meg, hogy kap választ arra, ha kommunikációt kezdeményez, közöl valamit., hiszen megértik őt. Így igényei is könnyebben ki lesznek elégítve. A baba pedig nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.

 

A sikerélmények hatására egyre több helyzetben bátrabban kezdeményez kommunikációt.

 

Babajelbeszéd - a lámpa babajele
Babajelbeszéd – a lámpa babajele

Fecó most 16 hónapos. Édesanyja, Veronika 11 hónapos korában kezdte megismertetni vele a babajelbeszéd játékos módszerét. Levelében olvashatod, hogy mennyi pozitív változást, fejlődést hozott az elmúlt néhány hónap a kisfiú kommunikációjában, és személyiségében.

Azon túl, hogy a baba könnyebben megérti, amit mondunk neki, a babajelbeszéd által már igen korán megtanulja magát kifejezni, ami lelkessé, motiválttá teszi arra, hogy minél magasabb fokon és többet kommunikáljon, hiszen ez természetes igénye a gyermeknek.

Alig várja, hogy beszélni tudjon, de már sokkal korábban (6 hónapos kortól) közölni szeretné igényeit, gondolatati. Sokszor olyan dolgokat is, amit a szülő sosem gondolt volna.

A kisgyermekek sokkal okosabbak, és több minden van a fejükben, mint amit ki tudnak fejezni a beszéd előtt. Pl. egy 15 hónapos gyermek szókincse 3szor nagyobb, mint amit ki tud fejezni szavak nélkül.

Minél több „eszköz” áll rendelkezésére, hogy kifejezze magát, és színesebb, kifejezőbb hatásokkal találkozik, annál könnyebben kezd majd beszélni, kevésbé lesz frusztrált, ha ki kell magát fejezni, hiszen tudja, hogy „meg tudom csinálni!” Ezzel a gyermek személyiségét is nagyon jó irányba tereljük, önbizalmat kap, már korán megtanulja, hogy képes elérni, amit szeretne.

 

Olvasd el és motiváljon téged is Veronika írása:

 

„Szeretném Neked megköszönni, hogy megismerhettük a babajeleket és a jelelés minden előnyét! Fecónak kb. 11 hónapos kora óta mutatok babajeleket. Először a Youtube-videóidból, aztán a könyvedből és DVD-idből, később a tanfolyamon is tanultam. Eleinte, úgy vettem észre a beszédértésben segített neki sokat. Kb. 1 hét után jelelt vissza először (a „vége” jelet), de utána sokáig csak ritkán használta, és talán 1 hónap is eltelt, mire a 2. jelét mutatta. Viszont a jelek által már ekkor is sokkal jobban értette, amit mondtam neki.

Mindig sokat énekeltem és mondókáztam neki, amit előtte is nagyon szeretett, de azóta, hogy jelelek is hozzá, nagyon odafigyel a dalokra, versikékre és kéri őket újra meg újra. Amikor rájött, hogy ő is mutogathat, és hogy ez milyen jó buli, nagyon gyorsan rengeteg új jellel örvendeztetett meg. 😊 Voltak napok, amikor 5-6 új jelet is mutatott!

Jelenleg kb. 80 jelet használ (de a repertoárja napról napra bővül), már 2-3 szavas mondatokat is alkot velük, és remekül megérteti magát, nem csak velem, hanem mindenkivel!

Imád új jeleket tanulni! Mostanában pl. étkezésnél, ha valami olyat eszünk, aminek még nem ismeri a jelét, mutat az ételre és kérdőn néz rám, várja, hogy mutassam, mi az? Addig nem is eszik belőle. 😁 Szinte soha nem fordul elő, hogy ne értenénk meg, mit szeretne, mert addig-addig magyaráz (mutogat), hogy végül rájövünk. Eszében sincs feladni vagy sírni, inkább azon gondolkozik, hogyan tudná még jobban kifejezni magát! Ez önmagában is szerintem hatalmas eredmény egy 16 hónapostól.

Babajelbeszéd - a még babajel
Babajelbeszéd – a még babajel

Az utóbbi időben kezd sokkal nyitottabb lenni a külvilág és az „idegenek” felé is. Mer mosolyogni, kommunikálni olyanokkal is, akiket csak ritkán lát. Én ezt is a jelelés számlájára írom, mert alapvetően inkább introvertált típus. Korábban mindenki azt mondta rá, hogy „milyen komoly” meg „soha nem mosolyog ez a gyerek”. (Pedig persze rengeteget mosolygott, de csak a szűk családnak.)

Nagyon hálás vagyok Neked és a programodnak!”

Miért hasznos a babajelbeszéd a beszéd megjelenése előtt?

Olvasd el a korábbi bejegyzésben:

A beszéd előfutárai: beszédészlelés és beszédértés

 

Nyéki Márta
pedagógus, babajelbeszéd oktató

Szólj hozzá!