Újabb ötletek – így hasznosítsd a babajeleket a napi rutin során

Újabb tippek, hogy még több élethelyzetben legyen ötleted a babád észrevétlen fejlesztésére és babajelelésre.

Saját tapasztalatokból is osztok meg néhányat.

 

 •  Gyere, gyere! (csecsemő) – mielőtt felveszed, mutass neki a kezeddel hívogató mozdulatokat, és mondd is “Gyere ide anyához! Most felveszlek.”  Egyrészt fontos, hogy tudja mi történik vele, másrészt a mozdulattal és azzal, hogy kimondod, könnyíted azt, hogy minél hamarabb, minél ügyesebben megértse a beszédedet.
 • Gyere, gyere! (nagyobb baba) – Ha már tud járni a babád, akkor mutass neki a kezeddel hívogató mozdulatokat, amikor magadhoz szeretnéd hívni. De természetesen továbbra is él, hogy ha felveszed, szintén mondd és mutasd neki.
 • Nézegessetek az ablakon – A nap folyamán vannak időszakok, amikor csak úgy vagyunk, nem történik semmi különös. Menjetek oda az ablakhoz, és nézegessétek meg, miket láttok. Beszélgess róla, és fontosabb babajeleket is mutasd mellé. Pl. Nézd, hogy fújja a szél a fákat, mozognak az ágak. A kismadarak hangját is hallod? Csicseregnek, mert itt a tavasz. Az utcán pedig mennek az emberek, a néni biciklizik, a bácsi sétál. Süt a nap, esik az eső, hidegvan, meleg van, mennek a repülők az égen, stb.

 

 • Jár az óra – biztosan van a falon óra valahol a lakásban. Gyakran mutass rá, és mutasd, hogy tikk-takkozik az óra. Emeld fel a két mutatójjadat, és mozgasd jobbra-balra. Ugye ezt te is ismered? Ez nem konkrét babajel, de könnyű a babának is mutatni, és minél hamarabb tud veled együtt csinálni valamit, annál élvezetesebbek és fejlesztőbbek ezek az apró tevékenységek.
  Mellé énekeljétek el a Jár az óra tikk takk című dalocskát!

Jár az óra, tikk-takk, szépen jár.  (Emeld fel a két mutatóujjad, és mozgasd jobbra balra.)
Benne a manócska kalapál.  (Két öklödet felváltva ütögesd egymásra.)
Ha megáll az óra, és nem jár, (Emeld fel a két mutatóujjad, és rázd a fejed jobbra balra, mutatva hogy “nem”.)
Alszik a manócska és nem kalapál.  (Két kezedet tedd a füled mellé, mutasd hogy alszik; majd tárd szét a karjaidat és rázd meg őket – a “nincs, vége” jelével.)

 

 • Játékpakolás dobozokba, polcon – Vár az ebéd! Kicsit pakoljuk el a sok játékot a földről. Jelelhetitek a fontosabb tárgyakat, pl. könyv, labda, állatok, a dobozjelét, és azt is, hogy elpakolunk. 
 • Irány az etetőszék!  – megannyi lehetőség, hogy játékosan fejlődjön, tanuljon a babád, és babajelek tanulására is az egyik legkiválóbb alkalom. Mesélj és mondj neki mindent, ami történik. Pl. Gyere Kicsim, most betesz Anya a székbe. Be is kapcsoljuk az övet. Hozom neked az asztalra a finom levest/főzeléket. Kérsz inni? Szomjas vagy? Kérsz még a husiból? Vagy inkább a főzelékből kérsz még?Azokat a mozzanatokat, és ételeket, melyeket ismersz, jeleld neki! Pl: ülni, asztal, pohár, tányér, enni, inni, még, elfogyott… stb. Csak annyit, amennyi kényelmes, nem kényszer! ? De nyugodtan mókázz evés közben is vele!Énekelj evéshez kapcsolódó dalocskákat is, alkalom adtán.

 

Csukd be szemed, nyisd ki szád, teszek bele falatkát!

 

 • Mossunk fogat! – Élvezetesebb és mókásabb is a fogmosás, ha énekelsz, vagy mesélsz mellé valami vicceset, és meg is mutatjátok a fogmosás babajelét.
  Saját példa: Maja nem szeretne fogat mosni. “Maja megmossuk a fogadat?” “Nem.”

Ez viszont működött: Valami kis szupermenes egérke volt a fogkefén. “Maja! Képzeld ez az icipici szuperegér szeretne bekukkantani a szádba, megnézni, hogy milyen szépek a fogaid, és ha maradt rajtuk egy kis étel, akkor le is sikálja őket! Rendben? Repülhet a szuperegér a szádba?”  Máris játék, és nevetés, nem kényszer. ?

Számtalan alkalom kínálkozik a nap folyamán, hogy jelelj a babádnak. Ha használod a fentieket, egy idő után már magadtól is jönnek majd az újabb és újabb ötletek.

És nem győzöm elégszer leírni, és hangsúlyozni, hogy beszélni, beszélni, beszélni a babához! Már a kezdetektől!

 

A harmonikus kapcsolat alapja a megfelelő kommunikáció!

 


 • Könyvemből átfogó képet kapsz a babajelbeszéd módszerről, tanácsokkal felszerelkezve, magabiztosan vághatsz bele babáddal a jelelésbe!

 • A további segítő termékekkel pedig még több gyakorlati dolgot tanulhatsz és valósíthatsz meg a babáddal.

Tanuljatok egyszerűen, vidáman babajelbeszédet! Kattints: 

Szólj hozzá!