Súlyosságot jelez-e a láz mértéke? Mi áll a lázas állapot hátterében?

Régóta tervezem, hogy elmesélem a saját tapasztalatomat a lázzal kapcsolatban. Majd szakértő is megszólal.

Mióta ismerem a láz hátterét, az értelmét, azóta nem félek tőle, nem esem pánikba, ha mondjuk Maja lázas. Ezért szerettem volna veled is megosztani, mert nekem – mint édesanyának – nagyon megváltoztatta a hozzáállásomat, amiért nagyon hálás vagyok.

Az első láznál bevallom, pánikoltam. Még csak pár hónapos volt Maja, este volt. A doktornőnket nem mertem hívni, nem tudtam, hogy lehet, vagy nem. Miért zargassam egy láz miatt. Folyton méregettem neki, nem hagytam nyugodtan pihenni, hideg vízzel is próbálkoztam, ami nyilván nem tetszett neki.  Végül az ügyeletet hívtam fel, ahol gyógyszert javasoltak, én pedig adtam neki. A helyzeten nem javított, mivel ő alapvetően nem érezte magát rosszul, csupán lázas volt.

Utólag már tudom, nem ez volt a helyes viselkedés. A pánik, és a gyerekem “piszkálása” helyett hagynom kellett volna, ha alszik, és saját magamnak is nyugodtnak lenni. De épp ez a lényeg. Mivel nem ismertem a folyamat hátterét, azt hittem, valami nagy baj lehet. Igen, a 39 fokos láz elsőre ijesztő lehet, a belénk rögzült téves információk miatt, de szerencsére ma már tudom, hogy a  láz magassága nem jelez semmilyen súlyosságot.

Az előbbi hozzáállással a gyerkőc is nehezebben heveri ki a dolgot, mint ha hagyom, hogy aludjon, ha az esik jól, pihenjen, és én is a nyugalom érzését adom át neki, mellette vagyok, figyelem. Azóta egyszer sem csillapítottam neki gyógyszeresen lázat. Helyette nagyon kíméletes, természetes módszerek vannak arra, hogy ha kellemetlenné válik a baba számára a láz, rossz a közérzete, azokat bevessük.

Riogatnak minket a lázgörccsel is, de már azzal is tisztában vagyok, hogy semmi köze a láz magasságához a lázgörcsnek.

Fontos felhívnom a figyelmedet, hogy a fentieket ne vedd ajánlásnak. Én nem ajánlhatok neked ilyet, ez orvosi, és szülői kompetencia. Ez az én saját meggyőződésem, én ettől érzem magam és a gyermekemet biztonságban. Viszont ha utánajársz, utánanézel, hogyan is maradhatsz nyugodt az ilyen helyzetekben, hogyan kezeld őket a berögzött rossz szokások helyett, és megismered a betegségek/testi tünetek hátterét, attól a ti életetek lehet könnyebb. 

 

Miért félünk a láztól?

A köztudatban a láz valami rejtélyes dolog, nem igazán tanították meg velünk, hogy mitől lép fel, mi okozza. Csak azt nevelték belénk, hogy a láztól meg kell ijedni. De vajon miért félünk?

Mert amit nem ismerünk, amiről kevés az információnk, attól hajlamosak vagyunk félni, Ilyen az emberi természet.

Az ma már szerencsére köztudomású, hogy az orvosi protokoll szerint gondolkodás nélkül lázat csillapítani nem szükséges.

Mi áll a lázas állapot hátterében? Miért alakul ki a szervezetben, és mi a szerepe?

Fejes Tamás, biologika konzulenstől megtudhatjuk a választ a fenti kérdésekre.

 

“A láz, ma már tudjuk, hogy a szervezet saját mechanizmusa. Az agyunk hőközpontja megemeli testünk hőmérsékletét, – van, amikor az egészet, van, amikor csak helyileg – hogy az elszaporodott mikroorganizmusokat vissza tudja tizedelni.

A köztudatban a láz nagysága és a testi folyamatok intenzitása között párhuzamot húznak. Azt gondoljuk, – mert ezt a tájékoztatást kaptuk –  hogy a magas láz, komolyabb, súlyosabb testfolyamatot és tüneteket jelent, mint egy hőemelkedés.

A valóságban azonban, – amit az orvosoknak is megtanítanak az egyetemeken –  hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A láz magassága nem egy folyamat súlyosságát jelenti!

A normál, egyensúlyi testhőmérsékletünkön kívül 4 szintet különítünk el

  • Egyik, amikor csökken a hőmérsékletünk (ilyenkor tudunk akár hibernálódni is).

És van 3 hőmérséklet tartomány, amik átfedésben vannak egymással. Ezeket az határozza meg, hogy milyen típusú mikroorganizmus szaporodott el a szervezetben.

Az alábbi 3, magasabb hőmérsékleti szint között átfedés van.

  • A gombák dolgoznak a legalacsonyabb tartományban
  • A következő sáv a baktériumoké
  • És a vírusok zárják a sort.

 

Tehát az, hogy milyen magas a testhőmérsékletünk, vagyis a lázunk, nem  folyamat intenzitását, “súlyosságát” határozza meg. Ha magasabb a lázunk, az csak más típusú folyamatot jelez a szervezetben.

Sokszor még a tünetek intenzitását sem határozza meg a hőmérséklet, ezért tapasztalhatod a következőket:

Valaki már 37,9-nél az ágyat nyomja, van, aki 40 foknál is vígan aktív.

Míg az elsőnek egy komolyabb, intenzívebb, tehát energiaigényesebb folyamat zajlik a testében, addig a másiknál egy enyhe folyamat zajlik, csak olyan szövetek érintettek benne, ahol a vírusok a kompatibilis mikroorganizmusok, így a megtizedelésüknél egy jóval magasabb testhőmérsékletre van szükség.

 

Ezeket figyelembe véve, már tudjuk, hogy a láz nem betegség, “okozónak” pedig végképp nem tarthatjuk.

A láz egy olyan kísérő jelenség, folyamat, ami az elváltozás végén a regenerálódási és tisztulás folyamatoknak az alapját képezi.

 

A láz 2 fázisból áll

  • Az első, amíg megy fel a lázunk. Ez kell ahhoz, hogy beállítsa az agy azt a biológiailag optimális hőmérsékletet, ami minimálisan szükséges a mikroorganizmusok visszacsökkentéséhez.
  • A láz második szakasza, amikor izzadunk, ekkor szépen már megy le a lázunk. Ilyenkor pedig a verejtékezéssel, gyakoribb vizelési ingerrel távoznak a szervezetből azok az anyagok, amikre már nincsen szüksége.

Ebből is következtethetünk arra, hogy hol tart a láz a folyamatban.

A láz tehát egy precíziós szabályozó mechanizmus, válasz egy adott helyzetre. Biológiailag értünk van, meg van az oka, célja és értelme. Éppen ezért tud kialakulni a szervezetünkben, és ezért felesleges és értelmetlen gondolkodás nélkül csillapítani a lázat.”


 

Végül pedig egy fantasztikus videó a lázról,  Barnai Robertótól, aki rendkívüli módon ismeri az emberi szervezet működését, és segít az embereknek megérteni, hogy a betegségeik, tüneteik milyen érzelmek hatására jönnek elő. Nagyon sokat tanultam már a videóiból, szívből ajánlom neked is.

Az alábbi cikket még szintén ajánlom mindennek kiegészítéseként: http://hvg.hu/shake/20110526_laz_mikor_kell_csokkenteni

Nyéki Márta

Fejes Tamás biologika konzulens elérhetősége: 0620/971-1789

További videók a témában: YouTube BioLogikaOpenUniversity

 

Amennyiben hasznosnak találtad e cikket, kérlek, ajánld másoknak is! Köszönöm!

Szólj hozzá!