5+1 benti mozgásos játék, amikkel fejlesztheted babád beszédét

5 + 1 benti mozgásos játék, amikkel fejlesztheted babád beszédét

 

Ahhoz hogy a baba beszédfejlődése megfelelően alakuljon, sok más területen is szüksége van az ingerekre, színes, játékos feladatokra, nem csak a verbális kommunikáció terén.

Komplexen kell hatnunk az idegrendszerre, fejlődési területekre, így fog a beszéd is minél jobban és hatékonyabban fejlődni, így előzhetjük meg a későbbi problémákat. Tudni kell, hogy beszéd alapja sok szempontból a mozgás, – végülis maga a beszéd is mozgás – így a korai beszédfejlesztésben minél több mozgásos játék szerepeljen.

A csecsemőnél, kisgyermeknél mindenképpen a játékosságot kell szem előtt tartanunk. A gyermek a játékon keresztül ismeri meg a világot, fejlődik legeredményesebben.

Az alább összegyűjtött mozgásos játékok életkori sajátosságokat figyelembe véve célirányosan fejlesztik babádat.

 

 

 

1. Testrészek mutatása, mondása

Ujjszámolókkal és testrészeket tanító mondókákkal fejlesztjük a testtudatot, testképet is amellett, hogy a beszédfejlődést megalapozását támogatjuk.

 

Mondóka:

Ezzel látok, meg ezzel is.

Ezzel hallok, meg ezzel is.

Ezzel érzek illatot,

Ezzel mindent bekapok.

Ezzel fogok,

Ezzel járok.

Boldoggá csak ezzel válok.

 

Mondóka fürdéshez:

Csukd be szemed, csukd be szád, 

megmosom az arcocskád!

Csukd be szemed, csukd be szád, 

megmosom a hajacskád. 

 

2. Hangutánzó szavak tanítása, felismerése, mozgással kísérése

Könyvekből vagy csak a napi játék közben találjunk minél több olyan dolgot, melynek tudjuk utánozni a hangját. Igyekezzünk mindezt mozdulatokkal kísérni, új ingerrel összekötni.

Pl. Hogy ketyeg az óra? A nagy óra úgy ketyeg, tikk-takk, tikk-takk (mélyebb hangon), a pici óra így ketyeg tiki-taki tiki-taki (magasabb hangon). Közben mutatóujjainkat emeljük, és jobbra-balra mozgatjuk.

 

Mondóka:

Tikk-takk, tikk takk, jár az óra, 

körbe jár a mutatója. 

Azt hirdeti minden reggel, 

ki korán kel, aranyat lel.

 

További példák hangutánzós játékra: állatok, autó, repülőgép, busz, motor, más járművek, stb.

 

3. Taktilis ingerek fejlesztése – tapintás – bőrünkkel történő érzékelés

Tegyél lezárható szélű nejlonba különböző anyagokat, és add a baba kezébe, tapogassátok, gyúrjátok.. Közben beszélgess vele arról, hogy mi az, amit tapogattok, milyen a tapintása. Pl. Ez rizs, pici szemek vannak a zacskóban, fehér a színe, kemény, stb.

Példák: rizs, köles, liszt, száraz bab, sárgaborsó, (hüvelyesek), homok, krémek, borotvahab, hajzselé – ezekbe akár csillámport, gombokat, vagy apró színes tárgyakat is tehetsz, hogy érdekesebb legyen.

Figyelj arra, hogy ne nyílon ki a széle!

 

4. Labdajáték – tapintás, fogás, gurítás, később dobás, elkapás

Pici babánál először a megfigyelés, tapintás, fogás, később gurítás, elkapás, és dobás. Emelhetjük magasra, gyűjthetünk apró labdákat kosárba dobozba. Mondókázzunk is hozzá!

 

Mondóka:

Pattog a labda,

Sok a pötty rajta.

Gurul az úton,

Kapd el, el ne fusson!

 

Pörgetem, forgatom,

Majácskának gurítom/dobom. (A babád nevét helyettesítsd be!)

 

Dobd a labdát fel, fel!

Kapd el a kezeddel!

 

 

5. Utánozós játék – egymás utánzása – ” pantomim” – mutatjuk, amit mondunk

Utánozd a baba mozdulatait, és a hangjával is játszhatod ezt!

Tánc! Jó móka, ha zenére hagyod, hogy szabadon ugráljon, táncoljon, tornázzon! Utánozd a mozdulatait, úgy, hogy ő is lássa! Ha benne van, akkor fordítva is játsszátok, azaz, próbáld rávenni, hogy ő is utánozzon téged!

A pantomim játék már hasonlít a babajelbeszédhez, azaz megpróbáljuk „elmutogatni”, amit csinálunk.

Pl. mondjuk hogy megyünk kezet mosni, és mutatjuk is – összedörzsöljük a kezünket, majd valóban is megmossuk a kezünket.   Kitalálhatsz bármilyen tevékenységre mozdulatot, de a babajelek megtanulásával ezt megspórolhatod, hiszen ott mindenre találsz konkrét babajelet.

 

 

+1. Babajelek 

Tanuljatok babajeleket, melyekkel abban tudod segíteni babádat, hogy már jóval a beszéd előtt ki tudja fejezni gondolatait, igényeit, érzéseit, egyszerűbben megértheted őt. Támogatja a beszédértést, beszédfejlődést, ezek mellett számos fejlődési területre van fejlesztő hatással. Gyermeked magabiztosabb lesz, és motiváltabb a kommunikációra, beszédre, valamint szorosabbá, tartalmasabbá teszi a baba-szülő kapcsolatot.

Hogyan működik a babajelelés? Olvass róla még többet:

 

Tanuljatok kényelmesen otthon babajelbeszédet! 

Szólj hozzá!